Skip to main content

Νέο χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης το Σαββατοκύριακο-Πώς προέκυψε το φιάσκο με τα ταξίδια

Αεροπορικές εταιρείες περικόπτουν πτήσεις από τα προγράμματά τους λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς δεν προσέλαβαν εγκαίρως αρκετούς εργαζομένους.

Ακυρώσεις πτήσεων και τεράστιες ουρές σε μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης ήταν το τελευταίο που περίμεναν εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες όταν σχεδίαζαν τις φετινές διακοπές τους, που ανέβαλε επί τόσο διάστημα η πανδημία.

Αλλά τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με σκηνές χάους στα αεροδρόμια και πολύωρη αναμονή, ενώ οι πιο άτυχοι βλέπουν τις πτήσεις τους να ακυρώνονται. Κι ο εφιάλτης δεν έχει τέλος καθώς οι απεργίες εργαζομένων στις αεροπορικές εταιρείες σε ορισμένους από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης αναμένεται να προκαλέσουν νέα μεγάλα προβλήματα το Σαββατοκύριακο.

Τα πληρώματα καμπίνας της Ryanair και της easyJet στην Ισπανία κατέβηκαν χθες Πέμπτη σε απεργία και θα προχωρήσουν σε νέες το επόμενο διήμερο προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε ταξιδιώτες που ταξιδεύουν από και προς τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης, του Αλικάντε, της Μάλαγα, της Σεβίλλης, της Πάλμα, της Βαλένθια, της Χιρόνα και της Ίμπιζα. Ενώ από σήμερα ξεκινούν κινητοποιήσεις και τα πληρώματα της easyJet στην Ισπανία μετά τις απεργίες των συναδέλφων της της Ryanair στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, και το Βέλγιο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Αεροπορικές εταιρείες περικόπτουν πτήσεις από τα προγράμματά τους λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς δεν προσέλαβαν εγκαίρως αρκετούς εργαζομένους για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για διεθνή ταξίδια. Οι ελλείψεις προσωπικού στα αεροδρόμιο επέτειναν την πολύωρη αναμονή των ταξιδιωτών στα γκισέ και τα σημεία ελέγχου καθώς και στα σημεία παραλαβής των αποσκευών τους.

Χάος στο αεροδρόμιο του Χίθροου με την ακύρωση δεκάδων πτήσεων

Η οργή των ταξιδιωτών στο Χίθροου, το πλέον πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας, ξεχείλισε χθες όταν οι υπεύθυνοι ακύρωσαν 30 πτήσεις επειδή δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Ορισμένοι επιβάτες πληροφορήθηκαν τα δυσάρεστα μαντάτα μόνον μετά την άφιξή τους στο Χίθροου.

Διαβάστε: Χάος στο Χίθροου: Ακυρώσεις πτήσεων στο παρά πέντε προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα

«Απόλυτο χάος στο Χίθροου σήμερα. Ακυρώθηκαν πτήσεις της British Airways και μηδενική εξυπηρέτηση πελατών», σχολίασε ο συγγραφέας ταξιδιωτικών οδηγών, Άντι Μόσακ στο Twitter.

Ένας άλλος επιβάτης, ο Άντριου Ντάγκλας, περιέγραψε πώς ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στην πτήση του για διακοπές αλλά πέρασε «τις τελευταίες τέσσερις ώρες σε μεγάλες ουρές στο αεροδρόμιο του Χίθροου και τελικά ακυρώθηκε. «Απόλυτη καταστροφή, απόλυτο χάος και το ανακάλυψα μόνο κατά το check-in χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Φρικτή εξυπηρέτηση πελατών», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του Χίθροου είπε ότι οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν 30 πτήσεις από τις πρωινές ώρες αιχμής, καθώς αναμένονταν περισσότεροι ταξιδιώτες «που δεν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα το αεροδρόμιο να εξυπηρετήσει». «Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν άνετο ταξίδι μέσω του Χίθροου το φετινό καλοκαίρι κι ότι όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών στο αεροδρόμιο θα διαθέτουν επαρκές προσωπικό για να καλύψουν τη ζήτηση», συμπλήρωσε.

Ελλείψεις προσωπικού προκαλούν έμφραγμα στα αεροδρόμια

Η αυξημένη ζήτηση για ταξίδια αιφνιδίασε τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια, που είχαν μειώσει το προσωπικό τους στη διάρκεια της πανδημίας και τώρα τρέχουν να προσλάβουν εργαζομένους. Αλλά τα προβλήματά τους επιδεινώνονται από την τάση μετά την πανδημία των ανθρώπων να γίνονται πιο επιλεκτικοί όταν πρόκειται για θέσεις εργασίας, αποφεύγοντας θέσεις με κακές συνθήκες εργασίας και χαμηλούς μισθούς.

«Η γερμανική αγορά εργασίας συνεχίζει να είναι πολύ σφιχτή. Τα άτομα που αναζητούν εργασία μπορούν να επιλέξουν από έναν μεγάλο αριθμό κενών θέσεων, ενώ οι εργοδότες δυσκολεύονται να καλύψουν ανοιχτές θέσεις», δήλωσε στη DW εκπρόσωπος της εταιρείας Fraport του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης. «Επιπλέον, η διαδικασία πρόσληψης στα αεροδρόμια είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και χρονοβόρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές επιχειρησιακές δραστηριότητες στον κλάδο των αεροπορικών μεταφορών λαμβάνουν χώρα σε περιοχές που σχετίζονται με την ασφάλεια και υπό περιορισμούς».

Δεδομένων των προβλημάτων στα αεροδρόμια οι Αρχές συνιστούν στους ταξιδιώτες να φτάνουν στο αεροδρόμιο έως και 2,5 ώρες πριν από τις εσωτερικές πτήσεις, κατά προτίμηση να κάνουν check-in στο διαδίκτυο και να βεβαιώνονται ότι οι αποσκευές καμπίνας τους έχουν συσκευαστεί σωστά για να αποφευχθούν καθυστερήσεις στα σημεία ελέγχου ασφαλείας.

Κυβερνήσεις σπεύδουν σε βοήθεια

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θα προσελκύσει περισσότερους προσωρινούς εργαζόμενους στα αεροδρόμια από το εξωτερικό, κυρίως από την Τουρκία, για να αμβλύνει την κατάσταση κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών. Η γερμανική κυβέρνηση θα επισπεύσει τις άδειες εργασίας και τις βίζες για αρκετές χιλιάδες αλλοδαπούς εργάτες, δήλωσαν την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Xουμπέρτους Χάιλ και η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

Στην Πορτογαλία η κυβέρνηση σχεδιάζει να διπλασιάσει το προσωπικό των συνοριακών ελέγχων στα έξι αεροδρόμια της χώρας έως τις 4 Ιουλίου για να αντιμετωπίσει μια τεράστια αύξηση των ταξιδιωτών. Η χώρα, μια από τις πιο ηλιόλουστες στην Ευρώπη, έχει δει τον αριθμό των επιβατών από τα αεροδρόμιά της να αυξάνεται φέτος.

Οι μεγάλες ουρές στα αεροδρόμια ώθησαν επίσης την ισπανική αστυνομία να προσλάβει άλλους 500 υπαλλήλους που θα αναπτυχθούν στα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης. Ο ισπανικός αερομεταφορέας Iberia δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου Barajas της Μαδρίτης είχαν οδηγήσει σε περίπου 15.000 επιβάτες του να χάσουν την πτήση τους από την 1η Μαρτίου.

Η Ιρλανδία έχει θέσει τον στρατό σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στον τομέα της ασφάλειας στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου σε περίπτωση περαιτέρω προβλημάτων το καλοκαίρι. Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχασαν τις πτήσεις τους μέσα σε μια μέρα τον περασμένο μήνα στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας λόγω μεγάλων ουρών. Ο αριθμός των επιβατών στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου πλησιάζει τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Πηγή: iefimerida