Skip to main content

Νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα με 1.600 νέα γενόσημα

Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων εκδόθηκε, σήμερα, με στόχο νέα μικρή μείωση στις τιμές τους, αλλά και την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών.

Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων εκδόθηκε, σήμερα, με στόχο νέα μικρή μείωση στις τιμές τους, αλλά και την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών.

Το νέο Δελτίο θα ισχύσει για τους παρασκευαστές, συσκευαστές, εισαγωγείς από τις 26 Αυγούστου, για τις φαρμακαποθήκες από 02 Σεπτεμβρίου και για τα ιδιωτικά φαρμακεία από 09 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το νέο Δελτίο τιμών Φαρμάκων περιλαμβάνει την τιμολόγηση τριών ομάδων φαρμακευτικών σκευασμάτων:

- Την ανατιμολόγηση των πρωτοτύπων (on patent φάρμακα αναφοράς χωρίς αντίγραφα), στη βάση του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών κυκλοφορίας σε 27 ευρωπαϊκές χώρες.
- Την τιμολόγηση περίπου 1.600 νέων κωδικών αντιγράφων (γενοσήμων) φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία εισέρχονται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, ύστερα από έγκριση του ΕΟΦ.
- Την τιμολόγηση περίπου 100 νέων καινοτόμων - πρωτοτύπων φαρμακευτικών σκευασμάτων, που επίσης εισέρχονται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά και τα περισσότερα από αυτά αφορούν σοβαρά ή/και σπάνια νοσήματα.

Σημειώνεται πως από την ανακοστολόγηση των πρωτοτύπων, προκύπτει μικρή μείωση των τιμών στα περισσότερα από τα μισά ανακοστολογημένα φάρμακα.

Επίσης, η τιμολόγηση των νέων καινοτόμων φαρμάκων μπορεί να επιφέρει, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εξοικονόμηση στο θεραπευτικό κόστος, εφόσον σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα σκευάσματα που αποδεδειγμένα μειώνουν το θεραπευτικό κόστος και άλλα, τα οποία υποχρεωτικά εισάγονταν έως σήμερα μέσω του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) σε υψηλότερες τιμές.

Ακόμη, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, η είσοδος των νέων γενοσήμων μπορεί προοπτικά να υποβοηθήσει στη συνολική αύξηση του όγκου κατανάλωσης γενοσήμων, αλλά και στη διαμόρφωση χαμηλότερων ασφαλιστικών τιμών στις αντίστοιχες θεραπευτικές κατηγορίες.