Skip to main content

Νέο εκκαθαριστικό για 80.000 συνταξιούχους λόγω λάθος υπολογισμών

Η εκκαθάριση θα γίνει αυτόματα χωρίς να χρειαστεί οι συνταξιούχοι να προσέλθουν στις εφορίες τους για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Νέο εκκαθαριστικό των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα εκδώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για περίπου 80.000 συνταξιούχους του Δημοσίου οι οποίοι έπεσαν «θύματα» λανθασμένων υπολογισμών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, η εκκαθάριση θα γίνει αυτόματα χωρίς να χρειαστεί οι συνταξιούχοι να προσέλθουν στις εφορίες τους για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όταν κατά την αρχική έκδοση βεβαιώσεων συντάξεων του 2017, είχαν υπολογιστεί με λανθασμένο τρόπο οι επιστροφές των διαφορών εισφοράς υπέρ ασθενείας σε πλασματικά ποσά και όχι στις πραγματικά καταβαλλόμενες συντάξεις. Οι βεβαιώσεις αποδοχών αναρτήθηκαν, οι συνταξιούχοι υπέβαλλαν τις δηλώσεις τους, στη συνέχεια διαπιστώθηκε το λάθος...

Ακολούθησαν οι διορθώσεις και το ΓΛΚ ανάρτησε νέες βεβαιώσεις αποδοχών για τους συνταξιούχους, δημιουργώντας απορίες στους κόλπους των λογιστών για το πώς αυτές θα ενσωματωθούν στα εκκαθαριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το λάθος στις βεβαιώσεις αποδοχών αφορά μόνο τους συνταξιούχους του Δημοσίου και όχι των άλλων ταμείων.

Μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στελεχών του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ όπου αποφασίστηκε μετά τη διόρθωση στις Βεβαιώσεις Αποδοχών να γίνει αυτόματα νέα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τους περίπου 80.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υποβάλλει ήδη τη φορολογική τους δήλωση.

Το θέμα θα παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή από τους αρμόδιους υπαλλήλους ώστε να διασφαλιστεί πως κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων του δημοσίου οι οποίοι δεν έχουν ακόμα εκπληρώσει τη φορολογική τους υποχρέωση δεν θα ανακύψουν αντίστοιχα προβλήματα. Τα νεότερα –σωστά- στοιχεία θα αναρτηθούν στο Taxisnet και θα περνούν αυτόματα στους προσυμπληρωμένους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων λήγει στις 30 Ιουνίου αλλά δεν θα προκαλέσει έκπληξη η «κλασική» παράταση. Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 1,6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,2 εκατομμυρίων υπόχρεων.