Skip to main content

Νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος

Οι Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν τις πρώτες κλινικές δοκιμές ενός νέου εμβολίου κατά του καρκίνου του δέρματος.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν τις πρώτες κλινικές δοκιμές ενός νέου εμβολίου κατά του καρκίνου του δέρματος
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο BBC οι ερευνητές του Ινστιτούτου «Wyss» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου «Dana-Farber», με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Μούνι, ευελπιστούν ότι το εμβόλιο θα φέρει επανάσταση όχι μόνο στη θεραπεία του μελανώματος, της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος, αλλά θα ανοίξει το δρόμο της θεραπείας και άλλων καρκίνων και φλεγμονωδών νόσων.
 
Το νέο εμβόλιο σε εμφυτεύσιμη μορφή καθοδηγεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να εξοντώσουν τα καρκινικά. Τα περισσότερα υπάρχοντα εμβόλια κατά του καρκίνου απαιτούν από τους γιατρούς να αφαιρέσουν ανοσοποιητικά κύτταρα του ασθενούς και, αφού τα επαναπρογραμματίσουν, να τα εισάγουν και πάλι στον οργανισμό του για να στραφούν πλέον πιο αποτελεσματικά κατά των όγκων. Όμως το νέο εμβόλιο, που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια το 2009, βασίζεται σε ένα εμφυτεύσιμο δίσκο από πολυμερές υλικό, που εισάγεται κάτω από το δέρμα του ασθενούς και αναλαμβάνει να αναπρογραμματίσει επί τόπου τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματός του.
 
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ οι δοκιμές στα πειραματόζωα έδειξαν ότι τα μισά από αυτά, στα οποία έγιναν δύο δόσεις του εμβολίου, αντί να πεθάνουν από μελάνωμα μέσα σε ένα μήνα περίπου, εμφάνισαν πλήρη υποχώρηση των καρκινικών όγκων τους.
 
Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών στους ανθρώπους αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015 και έχει ως κύριο στόχο να αξιολογήσει την ασφάλεια του εμβολίου. Στη συνέχεια θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές προτού το εμβόλιο κριθεί όντως αξιόπιστο για να χρησιμοποιηθεί στην ευρεία κλινική πρακτική.
 
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι προσφάτως στο επιστημονικό έντυπο Science δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα ενός άλλου υποσχόμενου πειραματικού εμβολίου κατά του μελανώματος, τα οποία ήταν απογοητευτικά. 
 
Η παρασκευάστρια εταιρεία γνωστοποίησε ότι θα συνεχίσει τις κλινικές δοκιμές για να διαπιστώσει αν το εμβόλιο MAGE-A3 μπορεί να θεραπεύσει έστω μια μικρότερη ομάδα καρκινοπαθών, που έχουν μια συγκεκριμένη γενετική «υπογραφή» (φέρουν το γονίδιο MAGE-A3). Τα σχετικά αποτελέσματα αναμένονται το 2015, ενώ η εταιρεία τόνισε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.