Skip to main content

Νέο εμβόλιο υπόσχεται να περιορίσει τη μόλυνση από τον ιό HIV

Την παρασκευή εμβόλιο ικανό να περιορίσει τον κίνδυνο μόλυνσης από το θανατηφόρο ιό του AIDS ανακοίνωσαν στην Μπανγκόκ Ταϊλανδοί ερευνητές.
Την παρασκευή εμβολίου ικανό να περιορίσει τον κίνδυνο μόλυνσης από το θανατηφόρο ιό του AIDS ανακοίνωσαν στην Μπανγκόκ Ταϊλανδοί ερευνητές. Τα εμβόλια δοκιμάστηκαν σε 16.000 ετερόφυλους ταϊλανδούς εθελοντές που κινδύνευαν άμεσα από μόλυνση του ιού HIV.

Οι δοκιμές διεξήχθησαν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης και του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι δοκιμές αυτές είναι οι σημαντικότερες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ, σε παγκόσμιο εύρος, για ένα εμβόλιο κατά του ιού του AIDS, το οποίο μάλιστα υπόσχεται να μειώσει κατά το 1/3 τον κίνδυνο μόλυνσης. 

Το εμβόλιο είναι ο συνδυασμός δύο παλαιότερων εμβολίων, του ALVAC των εργαστηρίων Sanofi-Aventis και του AIDSVAX των εργαστηρίων VaxGen που είχαν δοκιμαστεί χωριστά αλλά είχαν αποδειχτεί αναποτελεσματικά. Το εμβόλιο ανήκει στη μη κερδοσκοπική παγκόσμια οργάνωση υγείας Global Solutions for Infectious Diseases που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εμβολίων και άλλων προϊόντων τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Το εμβόλιο περιορίζει τον κίνδυνο της λοίμωξης στο 32,1% των περιπτώσεων. Τα αποτελέσματα αυτά συνιστούν σημαντική επιστημονική εξέλιξη για την παρασκευή εμβολίου κατά του AIDS, καθώς υπάρχει η απόδειξη της προληπτικής του δράσης», αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μπανγκόκ.«Είναι μια μεγάλη επιστημονική πρόοδος, καθώς είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ένα εμβόλιο κατά του ιού HIV έχει προληπτική δράση και αυτό μας επιτρέπει να ελπίζουμε πως ένα δραστικό εμβόλιο παγκοσμίως θα είναι εφικτό στο μέλλον», δήλωσε ο συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Ζερόμ Κιμ.