Skip to main content

Νέο γλυπτό ύψους τεσσάρων μέτρων τοποθετείται στη Νέα Παραλία

Το γλυπτό απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό των Φίλων της Νέας Παραλίας και της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

Ένα νέο γλυπτό, ύψους τεσσάρων μέτρων, θα τοποθετηθεί στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης μέχρι την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των δράσεων του συλλόγου «Φίλοι της Νέας Παραλίας».

Πρόκεται για το γλυπτό που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό που πραγματοποίησαν το 2016 οι Φίλοι της Νέας Παραλίας σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος με θέμα το «όριο».

Το ύψος του θα φτάνει τα τέσσερα μέτρα, ενώ είναι κατασκευασμένο από COR - TENέναν ειδικό χάλυβα με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Το γλυπτό ανήκει στη Μάρθα Παναγιωτοπούλου, 26χρονη αρχιτέκτονα που ζει και εργάζεται στην Αθήνα και η οποία συμμετείχε στον διαγωνισμό ούσα ακόμα φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Η κ. Παναγιωτοπούλου αναφέρει, μιλώντας στη Voria.gr, ότι δεν ήθελε να δημιουργήσει ένα στατικό γλυπτό και έτσι δημιούργησε κάτι το οποίο μεταβάλλεται ανάλογα με τη γωνία από την οποία το κοιτάς. «Από κάθε θέση που βρίσκεται ο επισκέπτης, βλέπει σε διαφορετικά σημεία τα κενά που δημιουργούνται ανάμεσα στα στελέχη του γλυπτού», επισημαίνει. Στην ίδια λογική εντάσσεται και το υλικό που χρησιμοποιείται στο γλυπτό, το οποίο διαβρώνεται και αλλάζει μορφή με τον χρόνο.

«Το όριο δεν είναι αμετάβλητο αλλά όπως κάθε τι εν ζωή είναι αεικίνητο, μεταβαλλόμενο, διαρκώς εκτεθειμένο στην αλλαγή» σημειώνει η αρχιτέκτονας στο συνοδευτικό σημείωμα των σχεδίων του γλυπτού.

Το γλυπτό θα τοποθετηθεί στον Κήπο των Γλυπτών, έναν κήπο σχεδιασμένο να υποδεχτεί σύγχρονα γλυπτά και να αποτελέσει ένα πολιτιστικό πόλο, ένα σύγχρονο δημόσιο ανοιχτό μουσείο.

Στη φάση της κατασκευής του κήπου τοποθετήθηκε μετά από χρησιδάνειο το γλυπτό «3 κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Το 2014 στα πλαίσια της δράσης Paraliart 1 που διοργάνωσε ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» σε συνεργασία με την «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» εγκαταστάθηκε το γλυπτό «ΚΥΜΑ» του τότε φοιτητή Γιάννη Δελλατόλα. Τον Ιανουάριο του 2016 με την συνδρομή της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος εγκαταστάθηκαν με χρησιδάνειο προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης δύο γλυπτά, το «Invitation» του Μαρκ Χατζηπατέρα και το «Χωρίς τίτλο» του Μιχάλη Κατζουράκη.