Skip to main content

Νέο ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του 10ετους ομολόγου

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη διεύρυνση του προγράμματος αγοράς τίτλων που υλοποιεί στο πλαίσιο της πανδημίας στο προσεχές διάστημα.

Κάτω από το 0,9% υποχώρησε σήμερα Πέμπτη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ 0,882%.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών στη δευτερογενή αγορά η οποία συνδέεται με ιδιαίτερα αυξημένο όγκο συναλλαγών, συνδέεται με τις εκτεταμένες παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και οι οποίες όπως υπογράμμισε χθες η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει ενόψει του δευτέρου κύματος πανδημίας να συνεχίσουν με αμείωτο ρυθμό.

Xθες ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος) προσέγγισε το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ, έναντι τζίρου μόλις 4 δισ. ευρώ που καταγράφηκε για ολόκληρο τον Σεπτέμβριο, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος PEPP (στο οποίο συμμετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) είχε αγοράσει συνολικά ομόλογα αξίας 571,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου αγοράστηκαν ομόλογα 3,020 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά από την αρχή του προγράμματος η ΕΚΤ έχει απορροφήσει 12,966 δισ. ευρώ σε τίτλους του Ελλ. Δημοσίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη διεύρυνση του προγράμματος αγοράς τίτλων που υλοποιεί στο πλαίσιο της πανδημίας (PEPP) στο προσεχές διάστημα, ενώ το συνολικό ύψος των ελληνικών ομολόγων που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θεωρούνται επιλέξιμα για το πρόγραμμα PEPP αγγίζει τα 16 δισ. ευρώ.