Skip to main content

Νέο μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου για θέματα αποδήμων

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών και ο επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψαν σήμερα νέο μνημόνιο συνεργασίας για θέματα αποδήμων.

Νέο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα αποδήμων υπέγραψαν σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης, και ο Επίτροπος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτης Φωτίου.

Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν την κοινή τους πεποίθηση ότι ο Ελληνισμός είναι ένας. «Είμαστε ένας λαός, ένα έθνος, είμαστε αδέλφια», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών. Αναφερόμενος στο μνημόνιο, ο κ. Διαματάρης υπογράμμισε ότι «στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της Διασποράς και εστιάζει σε τομείς που αποτελούν προνομιακά πεδία συνέργειας, όπως η παιδεία, ο πολιτισμός, η τέχνη και ιδιαίτερα η νεολαία, καθώς αποτελεί το μέλλον του λαού και του έθνους μας».



Από πλευράς του, ο Επίτροπος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας  υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, ώστε αυτό το μεγάλο εθνικό κεφάλαιο που λέγεται Ελληνική Διασπορά να διαδραματίσει τον σημαντικό ρόλο στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, τη δύσκολη, με τις παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία και τις παραβιάσεις διεθνών κανόνων, του Δικαίου της Θάλασσας και της διεθνούς νομιμότητας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Παρόντες στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ήταν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης και ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τους Αποδήμους, Σάββας Αναστασιάδης.