Skip to main content

Αυτοί είναι οι νέοι αντιπεριφερειάρχες και τομεάρχες του Τζιτζικώστα

Για πρώτη φορά ορίζονται και τομεάρχες. Ποια είναι τα νέα πρόσωπα της διοίκησης του Απόστολου Τζιτζικώστα και ποιοι οι παλιοί.

Νέο μοντέλο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Για πρώτη φορά και με αφορμή τις αλλαγές στον «Κλεισθένη», ο κ. Τζιτζικώστας επιλέγει να προσθέσει στους 13 αντιπεριφερειάρχες και τρεις τομεάρχες.

Οι 13 αντιπεριφερειάρχες είναι επτά χωρικοί (ένας ανά νομό) και έξι θεματικοί. Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την προηγούμενη πενταετία, ο περιφερειάρχης επέλεξε να μην αναθέσει και θεματικά αντικείμενα στους επτά χωρικούς αντιπεριφερειάρχες.

Αυτοί είναι οι πρώτοι σε σταυρούς εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι ανά νομό. Δηλαδή:

-Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης: Βούλα Πατουλίδου

-Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας: Κώστας Καλαϊτζίδης

-Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς: Ανδρέας Βεργίδης

-Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας: Δάνης Τζαμτζής

-Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας: Σοφία Μαυρίδου

-Αντιπεριφερειάρχης Σερρών: Παναγιώτης Σπυρόπουλος

-Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής: Γιάννης Γιώργος

Τα νέα πρόσωπα είναι ο Δάνης Τζαμτζής στην Πέλλα και ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος στις Σέρρες. Ο πρώην πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου εκλέχτηκε πρώτος σε σταυρούς στον νομό Σερρών και με δεδομένο ότι ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Μωυσιάδης, δεν κατέβηκε στις τελευταίες εκλογές, ήταν αναμενόμενο να πάρει τη θέση του. Για την Πέλλα, τα καθήκοντα του αντιπεριφερειάρχη τα τελευταία χρόνια ασκούσε η κ. Αθηνά Αηδονά, μετά τα ζητήματα που είχαν ανακύψει με τον προκάτοχό της κ. Θεοδωρίδη.

Οι έξι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες είναι:

1.Αθηνά Αηδονά – αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού

2.Κώστας Γιουτίκας – αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

3.Στάθης Αβραμίδης – αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών

4.Πάρις Μπίλλιας – αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων

5.Σωτήρης Μπάτος – αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας

6.Χρήστος Μήττας – αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας

Από τους προηγούμενους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, έμειναν στις θέσεις τους μόνο δύο, οι κ.κ. Αηδονά και Γιουτίκας, ενώ οι υπόλοιποι είναι νέοι. Ο κ. Αβραμίδης ήταν και στα πρώτα δυόμισι χρόνια της διοίκησης Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια αντιπεριφερειάρχης, ενώ στη συνέχεια ήταν εντεταλμένος σύμβουλος και επανέρχεται, καθώς θεωρείται από τους καλύτερους γνώστες των ζητημάτων μεταφορών και υποδομών. Ο κ. Μπίλλιας ως πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ αναλαμβάνει το φορτίο των υποδομών και των τεχνικών υπηρεσιών, ενώ οι κ.κ. Μπάτος και Μήττας αξιοποιούνται για πρώτη φορά στη διοίκηση ως αντιπεριφερειάρχες, παρότι ήταν εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι και στην προηγούμενη θητεία Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια. Η κ. Αηδονά ορίστηκε αναπληρώτρια περιφερειάρχης.

Οι τρεις τομεάρχες είναι:

-Τομεάρχης Τουρισμού: Αλέξανδρος Θάνος

-Τομεάρχης Πολιτισμού: Κατερίνα Περιστέρη

-Τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Δημήτρης Ασλανίδης

Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας κατά την παρουσίαση του νέου μοντέλου και σχήματος διοίκησης: «το σχήμα αυτό διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα:

1.Έχουμε ισχυρές και εστιασμένες διοικήσεις στις επτά περιφερειακές ενότητες και αξιοποιούμε τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η κάθε μία από αυτές.

2.Έχουμε θεματικές ενότητες οριζόντιας πολιτικής χάραξης, που μας επιτρέπουν να αθροίζουμε δυνάμεις και να αξιοποιούμε ενιαία και συνδυαστικά ως Περιφέρεια τις μεγάλες δυνατότητες του τόπου μας.

3.Έχουμε τομείς αιχμής στους οποίους εστιάζουμε, αξιοποιώντας και τις δομές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως μεταξύ άλλων το Κέντρο Πολιτισμού, το Film Office, τα υποστηρικτικά κοινωνικά κέντρα, για να συνεχίσουμε να παράγουμε αποτελέσματα για τον τόπο και τους συμπολίτες μας».

Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε τη διοίκησή του «ένα νέο, σύγχρονο διοικητικό σχήμα αποτελεσματικότητας, ταχύτητας και ευελιξίας» και ανακοίνωσε ότι η διοίκηση θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση των εντεταλμένων συμβούλων ανά περιφερειακή ενότητα, που θα ασκού τοπικά τα καθήκοντά τους.

Απευθυνόμενος στα νέα μέλη της διοίκησής του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Από σήμερα κιόλας, χωρίς να χαθεί ούτε μία ημέρα, εργαζόμαστε σκληρά για να απαντήσουμε στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Και όλοι μας κρινόμαστε καθημερινά και αυστηρά. Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Σκληρή δουλειά με αποτελέσματα, παραγωγή έργου και λύσεις. Με συλλογικότητα χωρίς ιδιοτέλειες και εγωισμούς. Με ταχύτητα, συνέπεια και μεθοδικότητα. Με στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Με λίγα λόγια και πολλές πράξεις. Με ανοιχτές πόρτες για όλους και πρώτα απ' όλα για τους πολίτες. Με απόλυτη διαφάνεια, καθώς καμία σκιά δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή και αυτό το καθιστώ απόλυτα σαφές και ξεκάθαρο. Εργαζόμαστε με πνεύμα και νοοτροπία συνεργασίας. Συνεργασίας μεταξύ των αντιπεριφερειαρχών και των τομεαρχών με τους περιφερειακούς συμβούλους όλων των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου, με τους 38 δημάρχους, με όλους τους θεσμούς και τους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας και της χώρας. Ο στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μία ισχυρή, σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια. Να χτίσουμε την Κεντρική Μακεδονία του 2030. Και θα τα καταφέρουμε».