Skip to main content

Νέες ανακλήσεις φαρμάκων από τον ΕΟΦ - Ποιες παρτίδες απαγορεύονται

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται ως προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της διερεύνησης που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε μια ακόμα απαγόρευση διάθεσης παρτίδων φαρμακευτικών προϊόντων προχώρησε ο ΕΟΦ και συγκεκριμένα σε αυτά που περιέχουν τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη με παραγωγό εταιρεία την UNION QUIMICA PHARMACEUTICA (UQUIFA).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πιστοποιητικό καταλληλότητας του παραγωγού UQUIFA για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η παρούσα απόφαση εκδίδεται ως προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της διερεύνησης που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατόπιν ανίχνευσης της ουσίας NDMA σε παρτίδες φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη.

Όλοι οι κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας (ΚΑΚ, χονδρέμποροι, φαρμακεία) καλούνται να δεσμεύσουν προσωρινά τα αποθέματα των αναφερθέντων παρτίδων μέχρι να καθορισθούν με νεώτερη απόφαση οι επόμενες ενέργειες.

Οι ΚΑΚ των προϊόντων καλούνται να υλοποιήσουν την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Οι παρτίδες που ανακαλούνται: