Skip to main content

Νέο Opel Grandland X: Ο Διεκδικητής της κατηγορίας SUV

Δυναμικό συμπαγές SUV για μία αναπτυσσόμενη κατηγορία της αγοράς. Ισχυροί και αποδοτικοί κινητήρες εξασφαλίζουν ζωηρή οδηγική απόλαυση SUV

του Νίκου Χριστόπουλου

Μοντέρνες, δυναμικές γραμμές, γοητευτική off-road εμφάνιση και υπερυψωμένη θέση καθισμάτων με άριστη σφαιρική ορατότητα σε συνδυασμό με ποικίλες κορυφαίες τεχνολογίες, άφθονους χώρους και άνεση – αυτός είναι ο ορισμός του νέου Opel Grandland X. Το νέο μοντέλο είναι ένας πραγματικός διεκδικητής στην αναπτυσσόμενη κατηγορία SUV. Το νέο Opel Grandland X κάνει την πρεμιέρα του στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (IAA) το Σεπτέμβριο και αμέσως μετά αναμένεται στα καταστήματα των Διανομέων.

Η παραγγελιοληψία ξεκίνησε ήδη, με τιμές από €23.700 (τιμή λιανικής με ΦΠΑ στη Γερμανία). Ο πλούσιος βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Σύστημα Αναγνώρισης Παρέκκλισης από τη Λωρίδα Κυκλοφορίας (Lane Departure Warning), Σύστημα Αναγνώρισης Οδικής Σήμανσης (Road Sign Recognition), Σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα (Hill Start Assist), Radio R4.0 με δυνατότητα τηλεφώνου Bluetooth hands-free, σύστημα κλιματισμού (A/C) με φίλτρο σωματιδίων και οσμών, καθίσματα comfort με ποικίλες δυνατότητες ρύθμισης και διαιρούμενο 40:60 / αναδιπλούμενο πίσω κάθισμα. Το σύστημα Opel OnStar προσφέρεται στάνταρ από την έκδοση Edition.

Η μοντέρνα δυναμική σχεδίαση του νέου συμπαγούς SUV της Opel πραγματικά μαγνητίζει το βλέμμα – ακόμα περισσότερο με την προαιρετική δίχρωμη βαφή. Το Grandland X μήκους 4,48 εντυπωσιάζει με την αθλητική του εμφάνιση, όπου κυριαρχούν ζωηρές εξωτερικές αναλογίες, αεροδυναμικές επιφάνειες και κοντοί πρόβολοι. Χάρη στο μακρύ μεταξόνιο των 2.675 mm, μέχρι πέντε άτομα μπορούν να ταξιδεύουν με άνεση. Με χώρο αποσκευών από 514 – 1.652 L, κατάλληλο ακόμα και για τη μεταφορά σπορ εξοπλισμού, το νέο SUV της Opel είναι εφάμιλλο των εξαιρετικά ευρύχωρων, συμπαγών station wagon.

Το Grandland X προσφέρει μία κορυφαία γκάμα υπερσύγχρονων συστημάτων υποστήριξης, infotainment και χαρακτηριστικών άνεσης: Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Warning) με Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης (Automatic Emergency Braking) και ανίχνευση πεζού, Σύστημα Αναγνώρισης Κόπωσης Οδηγού (Driver Drowsiness Alert), Σύστημα Υποβοήθησης Παρκαρίσματος (Advanced Park Assist) και Κάμερα 360° – είναι μερικά από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά. Συστήματα όπως Διατήρησης και Προσαρμογής Ταχύτητας (Adaptive Cruise Control) με λειτουργία stop, που διατηρεί την επιλεγμένη ταχύτητα και απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και φρενάρει ή επιταχύνει το Grandland X όταν χρειάζεται, αναβαθμίζουν το επίπεδο ασφάλειας. Χαρακτηριστική άνεση Opel πρώτης κατηγορίας προσφέρουν τα πιστοποιημένα από το AGR (Campaign for Healthier Backs) εργονομικά καθίσματα καθώς και το θερμαινόμενο τιμόνι, τα θερμαινόμενα εμπρός και πίσω καθίσματα και η πίσω πόρτα που ανοίγει και κλείνει με απλή κίνηση του ποδιού. Με την πανοραμική κρυστάλλινη ηλιοροφή, το εσωτερικό λούζεται με άπλετο φως, ενώ οι επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους ένα ‘παράθυρο στον ουρανό’.

Όπως σε όλα τα μοντέλα  Opel, οδηγοί και επιβάτες του Grandland X απολαμβάνουν κορυφαία συνδεσιμότητα με την τελευταία γενιά συστημάτων IntelliLink συμβατών με Android Auto και Apple CarPlay καθώς και το σύστημα προσωπικής συνδεσιμότητας και υποστήριξης Opel OnStar που περιλαμβάνει Wi-Fi Hotspot και νέες υπηρεσίες όπως κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο και αναζήτηση χώρου στάθμευσης. Τα Smartphone φορτίζονται ακόμα και ασύρματα μέσω επαγωγικής φόρτισης. Για τους φίλους της μουσικής που επιθυμούν να απολαμβάνουν μία κορυφαία εμπειρία ήχου, διατίθεται premium ηχοσύστημα Denon με οκτώ ηχεία και ένα subwoofer.

Η Opel για μία ακόμα φορά αποδεικνύει την κορυφαία κλάση της στις τεχνολογίες φωτισμού, εξοπλίζοντας το Grandland X με τους ισχυρούς προβολείς LED του Προσαρμοζόμενου Συστήματος Εμπρόσθιου Φωτισμού [Adaptive Forward Lighting (AFL)]. Λειτουργίες όπως φωτισμός στροφών, υποστήριξη μεγάλης σκάλας και αυτόματης ρύθμισης ύψους δέσμης, εγγυώνται βέλτιστο φωτισμό του δρόμου σε όλες τις συνθήκες.

Οδηγική απόλαυση με σύγχρονους κινητήρες και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης Grip Control

Εκτός από τα πολυάριθμα συστήματα υποστήριξης οδηγού, οι ζωηροί κινητήρες και το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης Grip Control συμβάλλουν επίσης στην ασφαλή οδηγική απόλαυση με το Grandland X. Αρχικά θα διατίθενται δύο κινητήρες με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές CO2 – πραγματικό πλεονέκτημα σε επίπεδο φορολογίας και κατανάλωσης. Και οι δύο κινητήρες μπορούν να συνδυάζονται με ένα σύγχρονο εξατάχυτο μηχανικό ή εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο βελτιστοποιημένων τριβών και διαθέτουν Start/Stop στο βασικό εξοπλισμό τους.

Ο αλουμινένιος βενζινοκινητήρας 1.2 Turbo άμεσου ψεκασμού αποδίδει 96 kW/130 hp και μέγιστη ροπή 230 Nm στις 1.750 rpm (κατανάλωση NEDC: στην πόλη 6,4 l/100 km, εκτός πόλης 4,9 l/100 km, μικτός κύκλος 5,5-5,4 l/100 km, 127-124 g/km CO2).

Ο 1.6 diesel με 88 kW/120 hp παράγει μέγιστη ροπή 300 Nm στις 1.750 rpm (κατανάλωση NEDC: στην πόλη 5,1-4,7 l/100 km, εκτός πόλης 4,2-3,9 l/100 km, μικτός κύκλος 4,6-4,3 l/100 km, 118-111 g/km CO2).
Για πελάτες που αναζητούν ακόμα μεγαλύτερη ισχύ, η Opel θα επεκτείνει τη γκάμα κινητήρων του Grandland X στο άμεσο μέλλον.

Το προαιρετικό ηλεκτρονικό σύστημα Grip Control εξασφαλίζει επίσης ότι η ισχύς μεταφέρεται με ασφάλεια στο δρόμο, παρέχοντας κορυφαία πρόσφυση όλο το χρόνο και σε όλες τις επιφάνειες. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει από πέντε προγράμματα οδήγησης. Το σύστημα, στη συνέχεια, προσαρμόζει την κατανομή ροπής στους εμπρός τροχούς, επιτρέπει την ολίσθηση του τροχού εάν είναι απαραίτητο και, με το αυτόματο κιβώτιο, προσαρμόζει τα σημεία αλλαγών σχέσεων καθώς και την απόκριση του γκαζιού. Αυτό εξασφαλίζει τέλεια πρόσφυση και σταθερή συμπεριφορά ανεξάρτητα εάν το Grandland X κινείται σε χιόνι, λάσπη, άμμο ή βρεγμένη επιφάνεια.

Οι ζωηρές επιδόσεις πλαισιώνονται από μία μοναδική αίσθηση άνεσης και ποιότητας που προσφέρει το εσωτερικό του Grandland X. Η κεντρική κονσόλα έχει τρεις οριζόντιες σειρές χειριστηρίων για άμεση και διαισθητική πρόσβαση στις λειτουργίες infotainment, ελέγχου κλιματισμού και πλαισίου. Τα υπερυψωμένα καθίσματα προδιαγραφών SUV προσφέρουν άριστη ορατότητα.

Το νέο μοντέλο πλαισιώνει το Opel Crossland X και το bestseller Opel Mokka X της ίδιας οικογένειας. Ταυτόχρονα, το Grandland X επεκτείνει την πολυπληθή γκάμα Opel στην πολύ δημοφιλή κατηγορία συμπαγών μοντέλων της.

Σε συνεργασία με το Go News