Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020
x

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΗΣ

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου η πλήρης κάλυψη των οικισμών με το συμπληρωματικό πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών του δήμου Θέρμης

Ξεκινά τη Δευτέρα 18/5 η πλήρης κάλυψη του συνόλου των οικισμών του δήμου Θέρμης με το συμπληρωματικό πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και άλλων ενοχλητικών εντόμων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιεί εδώ και χρόνια η αντιδημαρχία Πρασίνου και Περιβάλλοντος του δήμου Θέρμης προκειμένου να μην υπάρξει κανένας οικισμός χωρίς την απαραίτητη προστασία.

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 έως την Παρασκευή 22 Μαΐου 2020, συνεργείο θα βρίσκεται στους οικισμούς Πλαγιάρι και Τρίλοφος για τον έλεγχο των χαρτογραφημένων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που βρίσκονται σε αυλές των οικιών. Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε στάσιμα νερά και δεν εγκυμονούν κανέναν απολύτως κίνδυνο για ανθρώπους, κατοικίδια ή άλλους οργανισμούς πλην των προνυμφών κουνουπιών. "Είναι ζήτημα υπομονής λίγων ημερών" σημειώνει ο Στέργιος Γκιζάρης Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος του δήμου Θέρμης.

"Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας κάθε χρόνο αυτή την εποχή ευνοεί την ανάπτυξη κουνουπιών και την αύξησης της όχλησης για λίγες μόνο μέρες, διότι πρόκειται για κουνούπια τα οποία είτε σαν προνύμφες, είτε σαν ενήλικα προέρχονται από την περίοδο της άνοιξης πριν ξεκινήσουν τα προγράμματα και έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής. Από τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, που οι θερμοκρασίες ήταν κατάλληλες για να ξεκινήσει το έργο της καταπολέμησης, ελέγχουμε όλες τις εστίες αναπαραγωγής οπότε θα έχουμε πολύ μικρότερους αριθμούς σε μικρό χρονικό διάστημα”.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις και παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας εντός των οικισμών και σε ιδιόκτητους χώρους καθώς και συμπληρωματικές δράσεις και παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους οικισμούς και περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν ειδικά προβλήματα.

Εκτός από τα κουνούπια, το συμπληρωματικό πρόγραμμα εστιάζει και στην καταπολέμηση των ψύλλων με ψεκασμούς σε περιοχές όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες προληπτικά αλλά και σε υπαίθριες εκτάσεις όπως πάρκα, περίβολοι δημοσίων κτιρίων, πλατείες, και έχουν κάνει κατά το πρόσφατο παρελθόν την εμφάνισή τους τα ενοχλητικά αυτά έντομα. Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται αποκλειστικά εντός των βόθρων ή των στάσιμων υδάτων και δεν εγκυμονούν κανέναν απολύτως κίνδυνο για ανθρώπους, κατοικίδια ή άλλους οργανισμούς πλην των προνυμφών κουνουπιών.

Η κύρια μέθοδος καταπολέμησης είναι η προνυμφοκτονία, η καταπολέμηση δηλαδή των κουνουπιών στο στάδιο της προνύμφης, όσο αυτά ζουν μέσα στο νερό, με τη χρήση ήπιων και φιλικών για το περιβάλλον σκευασμάτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι περιβαλλοντικά συμβατό και δεν σκοτώνει τα ακμαία κουνούπια αλλά αντιμετωπίζει τις προνύμφες μέσα από ήπιες και εντοπισμένες παρεμβάσεις σε υδατικές συλλογές.

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης, εκτός από τα προγράμματα του δήμου και της περιφέρειας, προϋπόθεση είναι και η ευαισθητοποίηση και συνεργασία των δημοτών ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για επεμβάσεις στους δικούς τους χώρους. Για παράδειγμα, μετά από από βροχή θυμηθείτε να απομακρύνετε όλα τα στάσιμα νερά από την αυλή ή το μπαλκόνι σας για να αποτρέψετε την ανάπτυξη κουνουπιών. Επίσης, προτιμάτε να ποτίζετε νωρίς το πρωί και όχι αργά το απόγευμα ώστε το πλεονάζον νερό να εξατμισθεί και να μη δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

Τέλος, πέραν των δράσεων από πλευράς δήμου και των μέτρων που θα πρέπει να παίρνουν οι κάτοικοι σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή αυξημένη όχληση σε κάποια περιοχή του δήμου μπορούν να επικοινωνούν με την εξειδικευμένη εταιρεία Οικοανάπτυξη που έχει την ευθύνη εκτέλεσης των εργασιών καταπολέμησης, στο τηλέφωνο 8001124424, προκειμένου να ελεγχθεί η περιοχή και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ή να αναφέρουν το γεγονός στο δήμο Θέρμης προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ