Skip to main content

Νέο σύγχρονο σύστημα ασφαλείας στην Ακρόπολη με 150 κάμερες και control room

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την περασμένη Τρίτη το πράσινο φως στη μελέτη ενεργητικής ασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.

Ενα νέο, υψηλής τεχνολογίας, σύστημα ενεργητικής ασφάλειας με ειδικό κέντρο ελέγχου για παρακολούθηση των συμβάντων σε πραγματικό χρόνο, έρχεται να αντικαταστήσει το υφιστάμενο, πεπαλαιωμένο, δίκτυο καμερών της Ακρόπολης.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την περασμένη Τρίτη το πράσινο φως στη μελέτη ενεργητικής ασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και των κλιτύων και ενέκρινε, επίσης, την αντικατάσταση και την ενίσχυση τμημάτων της περίφραξης. Το νέο σύστημα ασφαλείας θα καλύπτει τον Ιερό Βράχο και τα μνημεία της νότιας και της βόρειας κλιτύος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το νέο σύστημα θα αποτελείται από δίκτυο νέων καμερών που θα εποπτεύουν τον αρχαιολογικό χώρο και θα στέλνουν «σήμα» σε ένα κέντρο ελέγχου (control room) που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Οι κάμερες θα μπορούν να παραμετροποιηθούν ώστε να αναγνωρίζουν και να ειδοποιούν ακόμη και στην περίπτωση, π.χ., που ένας επισκέπτης επιχειρήσει να πάρει μαζί του ένα μικρό «σουβενίρ» από τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη του Ιερού Βράχου, κάτι που απαγορεύεται ρητώς. Θα τοποθετηθούν περισσότερες από 150 κάμερες που θα αντικαταστήσουν το παλαιό δίκτυο καμερών καταγραφής. Στο υφιστάμενο δίκτυο γίνονταν κατά καιρούς προσθήκες νέων καμερών –η τελευταία προσθήκη έγινε το 2016– αλλά ορισμένες κάμερες παρουσιάζουν προβλήματα λειτουργίας λόγω παλαιότητας ενώ δεν είναι όλες συμβατές μεταξύ τους.

Πηγές του υπουργείου κάνουν λόγο για μια «νέα φιλοσοφία» προστασίας και θωράκισης του μνημείου με την παρακολούθηση και αποτροπή συμβάντων σε πραγματικό χρόνο και εκτιμάται ότι τα νέα συστήματα θα λειτουργήσουν το επόμενο καλοκαίρι. Το νέο σύστημα θα μπορεί επίσης να στέλνει σήματα συναγερμού και στην αστυνομία, ενώ περιλαμβάνει και ηχητικά σήματα για την ειδοποίηση επισκεπτών και προσωπικού στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης εκκένωσης του αρχαιολογικού χώρου, π.χ. σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ο χειρισμός θα γίνεται από το μόνιμο προσωπικό του υπουργείου που θα εκπαιδευτεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό, ενώ για όλο το φυλακτικό προσωπικό προβλέπεται επίσης η χρήση συστήματος σύγχρονης ενδοεπικοινωνίας.

Πάντως, ο εξοπλισμός του νέου συστήματος προβλέπεται στη μελέτη να είναι διακριτικός και να μην «ενοχλεί» το μνημείο και τους επισκέπτες. Στο ίδιο πλαίσιο ενίσχυσης της ασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου θα αντικατασταθούν τμήματα της περίφραξης, η οποία θα επεκταθεί και καθ’ ύψος σε ορισμένα σημεία, θα γίνεται έλεγχος στα σακίδια των επισκεπτών, ενώ θα αλλάξουν και οι είσοδοι του μνημείου με πόρτες βαρέος τύπου.

Το μνημείο που προσελκύει πλήθος επισκεπτών έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια νέα αντικεραυνική προστασία, καινούργιο, βραβευμένο, φωτισμό, νέο αναβατόριο για τα άτομα με αναπηρία, διαδρομές περιπάτου, ενώ οι εργασίες των αντιπλημμυρικών έργων βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Ας ελπίσουμε ότι το νέο σύστημα φύλαξης θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά σε όσους σκεφτούν να εκμεταλλευτούν την οικουμενικότητα της Ακρόπολης για να περάσουν τα πολιτικά ή τα οπαδικά τους συνθήματα.