Skip to main content

Νέο σύστημα ειδοποίησης σεισμών σχεδιάζουν τρία εργαστήρια του ΑΠΘ

Ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν τρία εργαστήρια του ΑΠΘ και μια ιδιωτική εταιρεία στοχεύει στην ανάπτυξη ενός νέου συστήματος ειδοποίησης.

Ένα σύστημα ειδοποίησης που θα αντιδράει στους σεισμούς ανάλογα με την τρωτότητα του κτηρίου στο οποίο εγκαθίσταται, στοχεύει να δημιουργήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέσω ενός καινούργιου ερευνητικού προγράμματος.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τρία εργαστήρια του ΑΠΘ, το Εδαφομηχανικής, Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής, το Σεισμολογίας και το Ηλεκτρονικής καθώς και μια γνωστή ιδιωτική εταιρεία.

Στους στόχους του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη ενός συστήματος ειδοποίησης που θα συνεκτιμά την τρωτότητα των κτηρίων στα οποία τοποθετείται και το μέγεθος της σεισμικής δόνησης.

Ανάλογα με τις μετρήσεις, η σειρήνα αυτή θα διαφοροποιεί τον τρόπο ειδοποίησης. Θα μπορούσε, δηλαδή, ενδεικτικά, να ανάβει πράσινο φως όταν δεν υπάρχει κίνδυνος, κίτρινο για την ύπαρξη κινδύνου και κόκκινο για την ανάγκη άμεσης εκκένωσης.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γεωτεχνικής Μηχανικής, Κυριαζή Πιτιλάκη, πρώτος στόχος είναι η σειρήνα αυτή να τοποθετηθεί πιλοτικά σε σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα συστήματα  βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη σε άλλα δύο ή τρία σημεία του κόσμου. Εξάλλου, όπως αναφέρει ο καθηγητής, ένα από τα πρώτα βήματα του προγράμματος θα είναι η διεξαγωγή συστηματικών μελετών για το επίπεδο τρωτότητας σχολείων του δήμου Θεσσαλονίκης τα οποία θα επιλεγούν δειγματοληπτικά.

Στο πλαίσιο της πρόληψης, ο κ. Πιτιλάκης επισημαίνει πως μεγάλη πληγή παραμένει όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αλλά και για πολλές ευρωπαϊκές χώρες το ζήτημα της ενίσχυσης των δημόσιων - και όχι μόνο - κτηρίων, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία ώστε να είναι πλήρως ασφαλή σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

«Το ζήτημα της ενίσχυσης των δημόσιων κτηρίων το αντιμετωπίζει κάθε κυβέρνηση σαν μια καυτή πατάτα, την οποία δεν ξέρει τι να την κάνει και την αφήνει αν δεν έχει τα κατάλληλα κονδύλια για ένα τόσο μεγάλο έργο», σημειώνει ο ίδιος μιλώντας στη Voria.gr.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο καθηγητής, πέραν από τα καθαυτά οφέλη μιας επιχείρησης ενίσχυσης των δημόσιων κτηρίων, τα χρήματα που έχουν δοθεί για τα έργα επιστρέφουν σε μεγάλο βαθμό πίσω στην αγορά καθώς στις εργασίες θα απασχοληθούν πολλοί άνθρωποι, δεδομένου ότι εμπλέκονται περίπου 40 ειδικότητες, και θα χρειαστεί η προμήθεια μεγάλου αριθμού υλικών.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, το ερευνητικό πρότζεκτ θα ξεκινήσει σε έναν με δύο μήνες.