Skip to main content

Νέο τεστ DNA για τα χαρακτηριστικά δραστών

Με τη συμβολή του Εργαστήριου Ιατροδικαστικής του Α.Π.Θ., ερευνητές του Πανεπιστημίου Erasmus, ανέπτυξαν σε πειραματικό στάδιο, το πρώτο τεστ DNA για τον πειραματικό προσδιορισμό του χρώματος ματιών κ

Με τη συμβολή του Εργαστήριου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., ερευνητές του Πανεπιστημίου Erasmus της Ολλανδίας, ανέπτυξαν σε πειραματικό στάδιο, το πρώτο τεστ DNA με σκοπό τον πειραματικό προσδιορισμό του χρώματος των ματιών και των μαλλιών.

Η ανεύρεση ενός δράστη αποτελεί πάντα πρόκληση για τις διωκτικές αρχές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, με το νέο τεστ, εφ' όσον γίνει μέθοδος ρουτίνας έπειτα από αξιολόγηση, θα μπορεί να είναι για πρώτη φορά εφικτός ο καθορισμός των εξωτερικών χαρακτηριστικών ενός δράστη, γεγονός που πιθανόν θα μπορεί να βοηθήσει τις διωκτικές αρχές στον αποκλεισμό υπόπτων και στη γρηγορότερη ανεύρεση του πραγματικού δράστη.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Manfred Kayser, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, «Το νέο τεστ με το όνομα HIrisPlex περιλαμβάνει 24 γενετικούς δείκτες. Είναι σχεδιασμένο ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που συναντούμε στην ανάλυση εγκληματολογικών δειγμάτων, όπως η χαμηλή ποσότητα DNA στα πειστήρια. Το νέο τεστ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και αποδίδει ακόμα και με ελάχιστες ποσότητες γενετικού υλικού. Πιστεύω επομένως ότι το τεστ HIrisPlex θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην εγκληματολογία».

Το τεστ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ερευνητικό επίπεδο και σε αναμονή προκειμένου να πάρει άδεια για να κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην επιστημονικά υπεύθυνη του ερευνητικού έργου της Επιτροπής Ερευνών «Παροχή Υπηρεσιών Μοριακής Ιατροδικαστικής – DNA», Επίκουρη Καθηγήτρια του Εργαστήριου Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Λήδα Κοβάτση και στον Καθηγητή Σαμουήλ Ντούγκου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Forensic Science International: Genetics (Αύγουστος 2012).