Skip to main content

Νέο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στη Δράμα

Σε σύγχρονους και ευρύχωρους χώρους θα φιλοξενούνται πλέον 120 παιδιά με Ειδικές Ανάγκες στη Δράμα, αφού ο Νομάρχης Δράμας Κ. Ευμοιρίδης παρέδωσε σήμερα επίσημα τις νέες εγκαταστάσεις του Θεραπευτηρίο
Με την παράδοση του σύγχρονου νεόδμητου κτιρίου του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας στη διοίκηση του ιδρύματος, κορυφώθηκε σήμερα η πολύχρονη προσπάθεια της Νομαρχίας Δράμας για την ικανοποίηση των αναγκών των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην περιοχή.

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, στη διάρκεια της τελετής παράδοσης, ο Νομάρχης Δράμας Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης τόνισε πως το συγκεκριμένο έργο είναι η ελάχιστη προσφορά προς τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, ενώ υποσχέθηκε ότι την ερχόμενη εβδομάδα κιόλας η Νομαρχία θα υποβάλει ολοκληρωμένο αίτημα για την κατασκευή μέσα στον ίδιο χώρο –του νέου Θεραπευτηρίου- και κατοικιών για ημιαυτόνομη διαβίωση, προσδοκώντας την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας. Ο κ. Ευμοιρίδης ανέφερε πως το νέο κτίριο (συνολικού εμβαδού 950 τ.μ.) για την Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Φυσική Αποκατάσταση ΑμΕΑ είναι το τρίτο στη σειρά που υλοποιεί η Νομαρχία Δράμας και με τον τρόπο αυτό μπαίνει τέλος στην ασυλικής μορφής περίθαλψη των ατόμων με αναπηρία, αλλά και στη συνύπαρξή τους με τους ηλικιωμένους χρονίως πάσχοντες συντοπίτες τους.    

 Ο Διοικητής του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας Ευστάθιος Ρεστέμης ευχαρίστησε θερμά το Νομάρχη Δράμας, γιατί όχι μόνο υιοθέτησε την πρόταση για την κατασκευή του νέου σύγχρονου κτιρίου, αλλά έδωσε και προσωπική μάχη  προκειμένου να καλυφθούν περισσότερες ανάγκες των ΑμΕΑ του νομού με τον τριπλασιασμό του αρχικά προβλεφθέντος προϋπολογισμού κατασκευής του κτιρίου από 700.000 ευρώ σε 2,1 εκατομμύρια

Ακόμα, ευχαρίστησε τόσο τα στελέχη και το τεχνικό δυναμικό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας, για την ολοκλήρωση του έργου μέσα σε μόλις δύο χρόνια (είχε θεμελιωθεί τον Αύγουστο του 2007 από τον τότε πρωθυπουργό Κωνστ. Καραμανλή), όσο και τα διοικητικά συμβούλια και τους εργαζομένους του Θεραπευτηρίου, αλλά και τα σωματεία Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας και Λέσχη Λάιονς Δράμας για την πολύτιμη και συνεχή βοήθειά τους στα παιδιά του ιδρύματος.

Στο νέο κτίριο του Θεραπευτηρίου μπορούν να εξυπηρετούνται καθημερινά 120 παιδιά, που θα απασχολούνται δημιουργικά στους χώρους εργαστηρίων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης εμβαδού 600 τ.μ. για τα εργαστήρια (ενώ έως σήμερα στριμώχνονταν σε χώρο μόλις 70 τμ.) και σε πέντε αίθουσες ειδικών εργαστηρίων (κηροπλαστικής, ξυλογλυπτικής, κεραμικής, ζωγραφικής, κοσμήματος κ.α.). Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν ακόμα ειδική αίθουσα εργοθεραπείας Snoezelen, χώρο λογοθεραπείας, αίθουσα φυσικής και λειτουργικής αποκατάστασης, εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και χώρους υγιεινής και ψυχαγωγίας.
Παράλληλα με τα εργαστήρια, στον περιβάλλοντα χώρο του Θεραπευτηρίου θα εγκατασταθεί ένα εργαστήριο θερμοκηπίου 100 τ.μ., που θα δώσει τη δυνατότητα αφενός μεν σε περισσότερα άτομα να ενταχθούν, αφετέρου δε να υπάρξει σημαντική παραγωγή φυτών και λουλουδιών που θα προσφέρουν με την πώλησή τους έσοδα στα ΑμεΑ.

Στην υπόλοιπη έκταση έχουν προενταχθεί στο ΕΣΠΑ του υπουργείου Υγείας έργα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ  για την κατασκευή κλειστής πισίνας για τη φυσική αποκατάσταση και θεραπεία ΑμεΑ, ανοικτού αθλητικού χώρου, δυο κατοικιών ημιαυτόνομης διαβίωσης κ.α.

Σημειώνεται ότι με τις νέες εγκαταστάσεις του Θεραπευτηρίου Χρονιών Παθήσεων Δράμας δημιουργούνται και 46 νέες θέσεις εργασίας –κατόπιν αναμόρφωσης του υφισταμένου Οργανισμού του ιδρύματος-  εκ των οποίων οι 19 έχουν ήδη προκηρυχθεί από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.