Skip to main content

Νέο ξενοδοχείο από Ισραηλινούς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων αγόρασε το πενταώροφο κτήριο επί της οδού Αγίου Δημητρίου 72 που κατασκευάστηκε το 1937 - Ο σχεδιασμός

Του Γιώργου Δώρα

Ένα ακόμη ξενοδοχείο πόλης, για την ακρίβεια ένα τουριστικό κατάλυμα με διαφορετική φιλοσοφία στην σχεδιασμό των υπηρεσιών που παρέχει, θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη το αμέσως προσεχές διάστημα. Ως φαίνεται η συγκεκριμένη αγορά συνεχίζει να αναπτύσσεται δημιουργώντας στο κέντρο της πόλης μια μεγάλη πιάτσα καταλυμάτων φιλοξενίας. Πρόκειται για το πενταώροφο κτήριο που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Δημητρίου 72, το οποίο σήμερα είναι άδειο και έχει αγοραστεί από εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων. Οι σχετικές διαδικασίες για τη δημιουργία μονάδας φιλοξενίας με 14 δωμάτια και 35 κλίνες έχουν προχωρήσει κι επειδή πρόκειται για διατηρητέο κτήριο η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης έχει ήδη δώσει την έγκριση της.

Η πολυκατοικία της Αγίου Δημητρίου 72 κατασκευάστηκε το 1937. Βρίσκεται πολύ κοντά στο κτήριο του πρώην υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης –στην απέναντι πλευρά του δρόμου και στην κατεύθυνση του πανεπιστημίου- και μέχρι πριν από λίγα χρόνια φιλοξενούσε στους ορόφους διαμερίσματα κατοικιών. Στο ημιυπόγειο λειτουργεί κατάστημα, το βρίσκεται σε διαδικασία μετακόμισης. Κρίθηκε διατηρητέο μνημείο το 2016, καθώς –όπως αναφέρει η συγκεκριμένη απόφαση- «η κύρια όψη του κτηρίου (επί της οδού Αγίου Δημητρίου) και το κλιμακοστάσιο χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα αξιόλογα παραδείγματα μοντερνισμού με ευρηματικούς χειρισμούς στοιχείων Art Deco».



Αυτό σημαίνει πως κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεως της μετατροπής του σε τουριστικό κατάλυμα η εξωτερική όψη του κτηρίου, αλλά και η σκάλα που ενώνει τους πέντε ορόφους θα διατηρηθούν ως έχουν, τουλάχιστον στην όψη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει στους πέντε ορόφους θα υπάρχουν δωμάτια, ενώ το ισόγειο και το ημιυπόγειο θα φιλοξενήσουν κοινόχρηστους χώρους, δηλαδή τη ρεσεψιόν, ένα καφέ και ένα σημείο πώλησης αναμνηστικών. Επίσης ο ακάλυπτος που υπάρχει σε δύο πλευρές του κτηρίου θα αξιοποιηθεί, ώστε να είναι προσβάσιμος, ενώ στην πίσω πλευρά του κτηρίου θα τοποθετηθεί και εξωτερικός ανελκυστήρας, που θα εξυπηρετεί όλους τους ορόφους.

Η δημιουργία καταλύματος στο συγκεκριμένο σημείο της Αγίου Δημητρίου αναμένεται να συμβάλλει στην αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής, στην οποία λειτουργούν κι άλλες τουριστικές μονάδες. Η εγγύτητα με το ιστορικό και εμπορικό κέντρο συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο σε συνδυασμό με τις σαφώς χαμηλότερες αξίες των ακινήτων της Αγίου Δημητρίου έναντι άλλων δρόμων που βρίσκονται προς την πλευρά της θάλασσας, εξηγεί το ενδιαφέρον που υπάρχει.

Παράλληλα πρόκειται για μία ακόμη κίνηση που αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για τις προοπτικές του κλάδου της φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια οι επισκέπτες στην πόλη θα αυξηθούν. Ήδη πολλά κτήρια παλιάς κατασκευής αξιοποιούνται με το συγκεκριμένο τρόπο, κάτι που σημαίνει ότι συντηρούνται κατάλληλα, δίνοντας ουσιαστική διέξοδο στους ιδιοκτήτες, αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Διότι σε μια πυκνοδομημένη πόλη όπως είναι η Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από εγκαταλειμμένα κτήρια που ρημάζουν, κρύβουν κινδύνους και δημιουργούν αίσθηση παρακμής.