Skip to main content

Νέοι καταναλωτές αλλάζουν την παγκόσμια μεσαία τάξη

Θα εντοπιστεί στον αριθμό των καταναλωτών μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αύξηση αναμένεται παγκοσμίως στον αριθμό των καταναλωτών μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο αριθμός των καταναλωτών αυτών, προβλέπεται να αγγίξει τα 800 εκατ. άτομα μέχρι το 2030. Η «μεσαία τάξη» των καταναλωτών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, όχι μόνο θα αυξηθεί με ραγδαίους ρυθμούς αλλά θα ενισχυθεί σημαντικά και το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα. 

Καταλυτικός παράγοντας στην επέκταση αυτή φαίνεται να είναι η ταχεία αύξηση των εισοδημάτων στις αναδυόμενες χώρες με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες να καταλήγουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη. Αναμένεται η τάση αυτή να εξουδετερώσει την επιβραδυνόμενη εισοδηματική ανάπτυξη των ανεπτυγμένων χωρών.

Σύμφωνα με τη Citi, όσο αυξάνεται το εισόδημα των συγκεκριμένων καταναλωτών, τόσο παρατηρείται και μια αλλαγή των καταναλωτικών τους συνθηκών, καθώς από την αγορά βασικών προϊόντων στρέφονται στην αγορά άλλων αγαθών. Υπάρχει δηλαδή μια τάση υποκατάστασης των βασικών αγαθών με άλλα προϊόντα πιθανόν ακριβότερα. 

Οι αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι θα συνοδεύονται από επενδυτικές ευκαιρίες, αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς και άνοδο της αγοραστικής δύναμης. Επιπλέον, σύμφωνα με προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο μισός αριθμός των καταναλωτών αυτών θα βρίσκεται στην Κίνα και την Ινδία.