Skip to main content

Νέος διαγωνισμός για τα φυτοφάρμακα στη Σταυρούπολη

Ελλιπείς φάκελοι προσφορών ματαίωσαν την απομάκρυνση των πέντε τόνων φυτοφαρμάκων από το κτήριο του πρώην ΕΟΚ στη Σταυρούπολη.

Σε ματαίωση του διαγωνισμού για την απομάκρυνση των πέντε τόνων φυτοφαρμάκων στο κτήριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού, στη Σταυρούπολη, προχώρησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως αποφάσισε σήμερα η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας στη συνεδρίασή της, ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 300.000 ευρώ ματαιώνεται και θα επαναπροκηρυχθεί το επόμενο διάστημα.

Αιτία είναι τυπικοί λόγοι, καθώς όπως επισήμαναν τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη η διακήρυξη είναι πλήρης και μάλιστα κατέθεσαν ενδιαφέρον τρεις εταιρείες, από τις οποίες επρόκειτο να επιλεγεί ο ανάδοχος για να απομακρύνει και να μεταφέρει στο εξωτερικό για καταστροφή τα φυτοφάρμακα, που παραμένουν επί 13 χρόνια στο συγκεκριμένο κτήριο.

Το κακό είναι ότι ο καθαρισμός του κτηρίου θα καθυστερήσει κι άλλο επειδή διαπιστώθηκαν ελλείψεις στα στοιχεία των φακέλων με τις προσφορές των υποψηφίων. Έτσι, ο διαγωνισμός που «έτρεχε» ματαιώνεται και πλέον, όπως επισήμαναν τα στελέχη της Περιφέρειας θα προχωρήσει η έγκριση της σχετικής πίστωσης και η άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Υπολογίζεται ότι ανάδοχος θα προκύψει σε τρεις μήνες.

Ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες διαπίστωσε ο περιφερειακός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος πρότεινε να γίνει το έργο με διαδικασίες της Πολιτικής Προστασίας, που σημαίνει ότι επισπεύδονται όλοι οι χρόνοι.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Συμμετέχω, Δημήτρης Μούρνος, χαρακτήρισε την παραμονή των πέντε τόνων φυτοφαρμάκων στο κτήριο της Σταυρούπολης «ωρολογιακή βόμβα», ενώ σημείωσε πως υπάρχει ήδη διετής καθυστέρηση, για την οποία πρέπει να αποδοθούν και ευθύνες.

Η ιστορία των φυτοφαρμάκων πάει πολύ πίσω. Τα είχε προμηθευτεί ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού, που λειτουργούσε στο συγκεκριμένο κτήριο της Σταυρούπολης. Ο Οργανισμός πήγε σε εκκαθάριση το 2002 και το κτήριο πέρασε στην πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης το 2005. Ενώ όμως ο Οργανισμός έπρεπε να καταστρέψει τα φυτοφάρμακα, αυτό δεν έγινε ποτέ και το βάρος έπεσε στη νομαρχία και πλέον στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Περιφέρεια πάλεψε να μην επωμιστεί το κόστος της απομάκρυνσης και καταστροφής των φυτοφαρμάκων, αλλά να τα αναλάβει η εταιρεία που τα εισάγει, όμως δεν υπήρξε ευτυχής κατάληξη.

Ακολούθησε η καταγραφή των ποσοτήτων, η εξεύρεση του ποσού για την απόσυρση των φυτοφαρμάκων και η προσπάθεια για την απομάκρυνση συνεχίζεται...