Skip to main content

Ο κορωνοϊός έφερε νέο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα

Ο έλεγχος των τραπεζών διενεργείται από τον SSM για να διαπιστωθεί το επιπλέον βάρος από τα κόκκινα δάνεια - Τι αναφέρουν οι πληροφορίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας πρώτος άτυπος έλεγχος των ελληνικών τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τον SSM, προκειμένου να διαπιστωθεί το βάρος που προστέθηκε σε επίπεδο κόκκινων δανείων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι δεκαήμερος και θα επηρεάσει προφανώς τις προβλέψεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, για το υπόλοιπο του έτους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλος ένας ανάλογος έλεγχος θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο και θα είναι πιο συνολικός, υπό την έννοια ότι θα χαρτογραφήσει και τις όποιες ανάγκες δημιουργηθούν σε επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι ανάλογοι έλεγχοι εξελίσσονται ή θα εξελιχθούν σε όλο το ευρωσύστημα, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν χρειασθεί, νέο πακέτο στήριξης των τραπεζών. Ένα ενδεχόμενο το οποίο θα είναι πάντα ανοικτό.

Έως τότε, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρά η σύσταση της bad bank, που θα εξυπηρετεί όλους τους παραπάνω στόχους. Βασικός εμπνευστής της είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Μια άλλη εξέλιξη, που αφορά αυτή την τελευταία είναι ότι ο καθηγητής Θεόδωρος Πελαγίδης είναι τελικώς ο εκλεκτός του Μαξίμου για τη μια από τις δυο θέσεις υποδιοικητών της Τράπεζας της Ελλάδας. Εννοείται με τη σύμφωνη γνώμη του διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα. Θα τοποθετηθεί στην θέση του καθηγητή Γιάννη Μουρμούρα, που αποχωρεί στο τέλος του μήνα, καθώς λήγει η θητεία του. Η αλήθεια είναι ότι δόθηκε μια μάχη για την παραμονή του κ. Μουρμούρα, αλλά τελικώς δεν επέφερε το ζητούμενο αποτέλεσμα.