Skip to main content

Νέος ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα αποκαλυπτήρια του νέου φόρου ακινήτων

Για ποιους «χτυπάει η καμπάνα» του νέου φόρου ακινήτων. Ο «λογαριασμός» σε 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες και οι δόσεις για την εξόφλησή του

Η κλεψύδρα αδειάζει για τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ. Έως τα τέλη Ιανουαρίου 2022 εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμες οι νέες διατάξεις του φόρου ακινήτων ενώ ο «λογαριασμός» θα «χτυπήσει την πόρτα» 6,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Αν και η άσκηση υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαβεβαιώνει ότι για τους περισσότερους φορολογούμενους το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν σε 10 ή 12 δόσεις το 2022 θα είναι μικρότερο σε σχέση με φέτος.

Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι «κουρεμένα» κατά 60 εκατ. ευρώ καθώς από τα 2,563 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος, το 2022 οι εισπράξεις του φόρου που επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων θα διαμορφωθούν στα 2,503 δισ. ευρώ.

Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που βγάζει η άσκηση της ενσωμάτωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στο φόρο ακινήτων και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η μείωση αυτή που είναι της τάξης του 2,5% – 3%, έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που έγινε το 2019.

Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς προσπαθώντας να ξεμπερδέψουν το κουβάρι του νέου φόρου ακινήτων. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η άσκηση για τη διαμόρφωση της νέας κλίμακας του ΕΝΦΙΑ στην οποία θα έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός φόρος.

Νέα κλίμακα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια που εξετάζει η ειδική ομάδα εργασίας η οποία έχει αναλάβει να «χαρτογραφήσει» το νέο ΕΝΦΙΑ, η νέα κλίμακα του ενιαίου φόρου ακινήτων έχει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά το άλμα των νέων αντικειμενικών αξιών που έγινε στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στην κλίμακα του κύριου φόρου αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Για τις επιχειρήσεις ο συμπληρωματικός φόρος θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και ίσως να υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του. Σήμερα για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν. Φέτος 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,182 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,014 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικό φόρο με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 494,197 εκατ. ευρώ. Για τα 7.180.009 φυσικά πρόσωπα ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ανήλθε σε 2,093 δις. ευρώ εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ να φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ.

Μειώσεις

Στον νέο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθούν οι μειώσεις 50% και 100% που ισχύουν και σήμερα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ενώ στο τραπέζι θα βρεθούν οι αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας ακινήτων οι οποίοι προκαλούν στρεβλώσεις αλλά και οι συντελεστές εμπορικότητας.

Πηγή: Newsbeast.gr