Skip to main content

Νέος γενικός γραμματέας στην Αποκεντρωμένη Μακεδονίας Θράκης

Έντονο το παρασκήνιο για την επιλογή του νέου επικεφαλής για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης. Τέσσερις οι υποψήφιοι

του Δημήτρη Παπανίκου

Μέσα στην προσεχή εβδομάδα αναμένεται εκτός απροόπτου να ανακοινωθούν από το υπουργείο Εσωτερικών τα ονόματα των νέων επικεφαλής των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, μεταξύ αυτών και της Μακεδονίας Θράκης η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr η διαδικασία αξιολόγησης των στελεχών τα οποία έθεσαν υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα των Διοικήσεων έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και τα τελικά αποτελέσματα βρίσκονται ήδη στα χέρια του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη εδώ και τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο. Οι κρίσεις έγιναν από ειδική επιτροπή, με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και περιελάμβαναν αξιολόγηση τυπικών προσόντων αλλά και διαδικασία συνέντευξης.

Τέσσερις υποψήφιοι

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή η οποία έχει γνώση της όλης διαδικασίας, για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ) υπήρξε ενδιαφέρον από τέσσερις υποψηφίους. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Νικήτας Φραγκισκάκης ο οποίος εκτελεί χρέη γενικού γραμματέα τα τελευταία δύο χρόνια, ως ο παλαιότερος από τους γενικούς διευθυντές της ΑΔΜΘ.

Υποψηφιότητα έθεσε, επίσης και μια διευθύντρια, σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου, γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε συνταξιοδοτηθεί τον Φεβρουάριο του 2016 αλλά επανήλθε στη θέση της έπειτα από πολιτική παρέμβαση του κ. Σκουρλέτη, προκειμένου να της δοθεί, έτσι, η δυνατότητα να διεκδικήσει τη θέση του επικεφαλής της ΑΔΜΘ. Υποψήφιος ήταν και ο επικεφαλής στη διεύθυνση των Κληροδοτημάτων της ΑΔΜΘ, Γιάννης Σάββας καθώς και ένα ακόμη στέλεχος εκτός Αποκεντρωμένης.

Ο νέος γενικός

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr η διαδικασία αξιολόγησης ανέδειξε πρώτο τον κ. Σάββα ο οποίος φέρεται να προηγείται περίπου κατά δέκα μονάδες του κ. Φραγκισκάκη ο οποίος ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Η διαφορά οφείλεται κυρίως στα περισσότερα τυπικά προσόντα τα οποία παρουσίασε ο κ. Σάββας. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα, νέος γενικός γραμματέας στην ΑΔΜΘ αναμένεται να αναλάβει ο κ. Σάββας, εκτός εάν ο υπουργός Εσωτερικών αποφασίσει να αγνοήσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας αξιολόγησης και επιλέξει άλλο στέλεχος με καθαρά πολιτικά ή και κομματικά κριτήρια. Το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί όσο ο κ. Σκουρλέτης κρατά στο συρτάρι του τα αποτελέσματα των κρίσεων της αρμόδιας επιτροπής. Πάντως, κυβερνητική πηγή δήλωσε στη Voria.gr ότι «πολύ δύσκολα ο υπουργός θα θελήσει να αλλάξει το αποτέλεσμα της διαδικασίας αξιολόγησης καθώς εξ αρχής είχε προβλεφθεί ότι αυτό θα είναι δεσμευτικό για το υπουργείο».  

Σύμφωνα με πληροφορίες για τη θέση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας επιλέχθηκε ο πρώην αντινομάρχης Μαγνησίας και νυν δασάρχης στην ίδια περιφερειακή ενότητα, Νίκος Ντίτορας, ενώ για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας Ηπείρου ο κ. Μιχελάκης.

Πάντως, στους κυβερνητικούς κύκλους παραμένει ανοιχτή ακόμη η συζήτηση για το ενδεχόμενο κατάργησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και της διασποράς των αρμοδιοτήτων καθώς και του προσωπικού τους, στα διάφορα αρμόδια υπουργεία.