Skip to main content

Νέος γύρος αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα στον ιταλικό Τύπο

Εκτενείς αναφορές και σκληρή κριτική στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, κάνει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.
Εκτενείς αναφορές στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, κάνει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

Μετά τη χθεσινή συνέντευξη του μέλους της διοικητικής επιτροπής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Jurgen Stark, ο οποίος υποστήριξε ότι «για την Ελλάδα δεν θα υπάρξει κανένος είδους διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», η οικονομική εφημερίδα «Ιl Sole 24 Ore» προβάλλει σήμερα τη δήλωση του Έλληνα υπουργού, Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι «δεν παριμένουμε διάσωση από κανέναν, κάνουμε ακριβώς αυτό που χρειάζεται, για να μειώσουμε το έλλειμμα και να θέσουμε υπό έλεγχο τις δημόσιες δαπάνες».

Η εφημερίδα «Corriere della Sera», σε άρθρο της με τίτλο «Ισλανδία και Ελλάδα κάνουν το ευρώ να παρεκκλίνει από την πορεία του», αναφέρει ότι «από το βορειότερο άκρο της, την Ισλανδία, μέχρι το νοτιότερο, την Ελλάδα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια νέα χρηματιστική, οικονομική, αλλά και πολιτική θύελλα». Σε σχέση με τη χθεσινή συνέντευξη του Stark στην «Ιl Sole 24 Ore», η «Corriere» προσθέτει ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ξερά την Ελλάδα, η οποία έχει σχεδόν στραγγαλισθεί από το έλλειμμα, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση εθνικής χρεοκοπίας, δεν πρόκειται να τη στηρίξει».

«Από την Αθήνα, όμως, όπου έφθασε χθες μια ειδική αποστολή ειδημόνων της ΕΕ -συνεχίζει η εφημερίδα- ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντά: δεν έχουμε ανάγκη να μας σώσει κανείς». Η «La Repubblica» αναφέρεται στις δηλώσεις του Stark, τονίζοντας ότι «οι αγορές αποπροσανατολίσθηκαν, αλλά το ευρώ ξανακέρδισε το χαμένο έδαφος έναντι του δολαρίου, όταν οι ελληνικές αρχές αποσαφήνισαν ότι δεν αναμένουν καμία βοήθεια από την Ευρώπη».

Η καθολική εφημερίδα «Αvvenire», τέλος, σε άρθρο της με τίτλο «Ισλανδία και Ελλάδα, η ασθένεια του χρέους», κάνει αναφορά στη χθεσινή δήλωση του υπουργού οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου (σσ. «δεν χρειαζόμαστε καμία σωτήρια παρέμβαση της Ευρώπης»), και υπενθυμίζει ότι την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι το σχέδιο για την εξυγίανση της οικονομίας θα είναι τριετές και όχι τετραετές, με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα από το σημερινό 12,7% του ΑΕΠ, κατά λιγότερο από 3% εντός του 2012, αντί του 2013.