Skip to main content

Νέος νόμος στην πΓΔΜ για τη διαδικασία πληρωμών

Σε ισχύ έχει τεθεί στην πΓΔΜ ένας νέος νόμος που ρυθμίζει τη διαδικασία των πληρωμών, με τον οποίο ακυρώνονται οι συμψηφισμοί και οι εκχωρήσεις ανάμεσα στις εταιρίες.
Σε ισχύ έχει τεθεί στην πΓΔΜ ένας νέος νόμος που ρυθμίζει τη διαδικασία των πληρωμών, με τον οποίο ακυρώνονται οι συμψηφισμοί και οι εκχωρήσεις ανάμεσα στις εταιρίες. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, οι εταιρίες με δεσμευμένους λογαριασμούς δεν θα επιτρέπεται πλέον να εργάζονται μέσω εκχωρήσεων. Επίσης, εάν μία τράπεζα λάβει απόφαση εκτέλεσης για πιστωτική ή άλλη πληρωμή και ο πελάτης δεν έχει ικανό προς κάλυψη υπόλοιπο στο λογαριασμό του, όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του θα δεσμεύονται, συμπεριλαμβανομένων και των πιστωτικών καρτών του. Η αποδέσμευση των λογαριασμών του θα είναι δυνατή μετά την εξόφληση των χρεών του.

Ταυτόχρονα, νέα εξέλιξη συνιστά η δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμών συναλλαγών, πέραν των λογαριασμών αποταμίευσης.

Επιπλέον έχουν υποστεί τροποποιήσεις οι διατάξεις για τον τρόπο υπολογισμού των τόκων υπερημερίας του Νόμου για τις Συμβατικές Ενοχές. Οι εν λόγω τροποποιήσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2010. Επίσης, από 1ης Ιουλίου 2008 τέθηκε σε ισχύ η Απόφαση για τα Υποχρεωτικά Αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Στη διάρκεια του 2008 κατεγράφη στη χώρα σημαντικότατη αύξηση στη χορήγηση καταναλωτικών δανείων, ιδιαίτερα για διακοπές και αγορά αυτοκινήτου. Η Κεντρική Τράπεζα της πΔΓΜ αντελήφθη τον κίνδυνο που συνεπάγετο για την οικονομία στο μέλλον η υπέρμετρη πιστωτική επέκταση και προέβη στη λήψη μέτρων από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εν όψει και της επερχόμενης οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της πΔΓΜ για τα Υποχρεωτικά Αποθέματα οι τράπεζες και τα ταμιευτήρια μπορούν να διαθέσουν δάνεια προς τους πολίτες έως το ποσό των 170 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους ενώ, εάν υπερβούν το ποσό αυτό, θα υποχρεωθούν σε κατάθεση του 40% στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Ακόμα η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων των εμπράγματων δανείων από 7,5% σε 8,5%, ως συνέπεια της προηγούμενης αύξησης των κρατικών εντόκων γραμματίων και με στόχο τη διατήρηση της συνήθους διαφοράς ανάμεσα στα δύο αυτά εργαλεία οικονομικής πολιτικής. Έχει τεθεί το θέμα της μείωσης του βασικού επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα. Η κυβέρνηση της πΓΔΜ υποστήριξε το μέτρο αυτό, ενώ τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα έπρεπε να μειωθεί και το επιτόκιο των κρατικών ομολόγων. Ειδικοί υποστηρίζουν  ότι η Κεντρική Τράπεζα της πΓΔΜ δεν θα μπορούσε να προβεί σε μείωση των επιτοκίων το ίδιο εύκολα με τις τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, δεδομένου ότι  τα επιτόκια εξαρτώνται από το έλλειμμα του τρέχοντος λογαριασμού της τράπεζας.

Αποφασίσθηκε επιπλέον, η ίδρυση ιδιωτικού γραφείου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, το οποίο θα έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία για τις οφειλές των πολιτών. Με τη λειτουργία του, οι τράπεζες της χώρας θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τις πιστωτικές οφειλές των πολιτών σε οποιαδήποτε τράπεζα, προκειμένου να αποφασίζουν για τη χορήγηση των δανείων.
H Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης του Πιστωτικού Μητρώου, αποφάσισε να μειώσει το ποσό της πίστωσης ανά νομικό και φυσικό πρόσωπο το οποίο πρέπει να καθίσταται υποχρεωτικά γνωστό στο τραπεζικό σύστημα της πΓΔΜ, από 50.000 σε 30.000 δηνάρια και από 150.000 σε 50.000 δηνάρια, αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας πολίτης έχει χρέος από 50.000 δηνάρια και άνω σε κάποια τράπεζα, οι υπόλοιπες τράπεζες θα μπορούν να έχουν γνώση του χρέους αυτού και να αποφασίσουν αναλόγως σε περίπτωση που τους υποβληθεί αίτημα έγκρισης κάποιας άλλης πίστωσης από τον εν λόγω πολίτη.
 
Κέρδη τραπεζών το 2008 

Κατά το 2008 οι τράπεζες της χώρας πραγματοποίησαν κέρδη ύψους 3,41 δισ. δηναρίων (55,5 εκατ. ευρώ), λιγότερα κατά 6,6% σε σύγκριση με το 2007. Παραθέτονται τα ποσοστά κέρδους δύο μεγάλων τραπεζών όπως η Stopanska Banka (ETE) η οποία σημείωσε αύξηση κερδών κατά 12,9% και η Komercijalna Banka που πραγματοποίησε κέρδη 17,13 εκατ. ευρώ, κατά 65% υψηλότερα από ότι ολόκληρο το 2007.

Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας στην πΓΔΜ

Με την παρουσία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Alpha Bank, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας κατέχει πλέον την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στον συγκεκριμένο κλάδο με 40% περίπου.

Οι επενδύσεις στη Stopanska, της οποίας ιδιοκτήτης είναι η ΕΤΕ, ανέρχονται σε περίπου 178 εκατ.ευρω Το δίκτυό της διαθέτει 61 υποκαταστήματα στην πΓΔΜ και συγκαταλέγεται στις “μεγάλες” τράπεζες της πΓΔΜ.

Η Alpha Bank έχει επενδύσει περίπου 25 εκατ.ευρω Ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στην πΓΔΜ με την εξαγορά της Creditna Banka και σήμερα διαθέτει δίκτυο 16 υποκαταστημάτων.