Skip to main content

Νέος οδικός άξονας προς Νέα Μηχανιώνα και Επανομή

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε την κατασκευή νέου οδικού δικτύου από τον κόμβο Τριλόφου προς Νέα Μηχανιώνα και Επανομή, με δεδομένα τα προβλήματα του υπάρχοντος δρόμου.
Την κατασκευή νέου δρόμου, από τον κόμβο Τριλόφου προς Νέα Μηχανιώνα και Επανομή, αποφάσισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με δεδομένο ότι στο υπάρχων οδικό δίκτυο παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω της ραγδαίας πληθυσμιακής αύξησης της περιοχής, ενώ είναι αυξημένα και τα τροχαία ατυχήματα εξαιτίας της ακαταλληλότητάς του.

Η Διεύθυνση Δημοσίων Εργων της Περιφέρειας αφού εξέτασε όλα τα δεδομένα, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, αποφάσισε πως οι διορθωτικές κινήσεις στον υπάρχοντα δρόμο δε θα μπορούσαν να δώσουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, οπότε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Τσιότρας υπέγραψε τη σύμβαση ολοκλήρωσης της μελέτης για την κατασκευή δύο νέων οδικών τμημάτων.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 1,3 εκατ. ευρώ, η ολοκλήρωσή του έργου προβλέπεται σε 18 μήνες, ενώ η κατασκευή θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Όσον αφορά τη χάραξη των δύο οδικών τμημάτων:

Το πρώτο θα αρχίζει από τον κόμβο Καρδίας – Τριλόφου και θα φτάνει μέχρι τον οικισμό της Νέας Μηχανιώνας. Το συνολικό μήκος του δρόμου θα είναι 12 χιλιόμετρα. Θα διαθέτει δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διαχωρισμένες επιφάνειες κυκλοφορίας.

Το δεύτερο θα συνδέει μεσόγεια και εκτός της δομημένης παραλιακής ζώνης τη Νέα Μηχανιώνα με την Επανομή. Το μήκος του θα είναι 4 χιλιόμετρα, με πρόβλεψη τριών ανισόπεδων και τριών ισόπεδων κυκλοφοριακών κόμβων.

Ο κ. Τσιότρας σε δηλώσεις του ανέφερε σχετικά:«Η κατασκευή του νέου δρόμου είναι πάγιο αίτημα προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο μοναδικός ουσιαστικός άξονας που εξυπηρετεί σήμερα τις ανατολικές τουριστικές περιοχές του νομού»

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης έκανε αναφορά στα προβλήματα του υφιστάμενου οδικού δικτύου, ενώ τόνισε ότι είναι κοινή διαπίστωση πως δεν επιδέχεται βελτίωσης. Αυτοί είναι και οι λόγοι, όπως επισήμανε, που οδήγησαν στην απόφαση για την κατασκευή του νέου δρόμου.

Καταλήγοντας ο κ. Τσιότρας υπογράμμισε ότι:«Ο συγκεκριμένος δρόμος (αυτός που θα κατασκευαστεί) θα απορροφήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της κίνησης κι έτσι θα περιοριστεί ο κυκλοφοριακός φόρτος, η ταλαιπωρία των πολιτών και θα αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας των μετακινήσεων»