Skip to main content

Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης με 181 ψήφους υπέρ

Ο Νίκος Βούτσης εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, με 181 ψήφους. Καρφιά κατά της Κωνσταντοπούλου στις προγραμματικές δηλώσεις του.

Ο Νίκος Βούτσης εκλέχθηκε με 181 ψήφους νέος πρόεδρος της Βουλής, μετά από μυστική ψηφοφορία.

Για την εκλογή προέδρου ψήφισαν 297 βουλευτές, καταμετρήθηκαν 113 λευκά ψηφοδέλτια και 3 άκυρα.

 Συγκεκριμένα ψηφίσθηκε από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους 8 από τους 10 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τους 9 της Ένωσης Κεντρώων και προφανώς από 18 βουλευτές των άλλων κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είχαν δήλωσει ότι ψηφίζουν κατά συνείδηση, ενώ η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και Το Ποτάμι δεν έδωσαν θετική ψήφο.
 
Με επιστολική ψήφο ψήφισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης που απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ. Απουσίασαν ο Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος (απέστειλε επιστολική ψήφο δηλώνοντας ότι αν παρευρισκόταν θα ψήφιζε τον Νίκο Βούτση, αλλά η ψήφος δεν προσμετράται) και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.
 
Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Βούτσης ευχαρίστησε τους βουλευτές και απευθυνόμενος κυρίως προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας τους κάλεσε να δείξουν δημοκρατική αλληλεγγύη για την εκλογή όλων των υποψηφίων  για τις θέσεις των αντιπροέδρων του κοινοβουλίου.
 
Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της απερχόμενης προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου κατηγορώντας την ότι λειτούργησε ως «καναλάρχης» και επιχείρησε να μετατρέψει την Βουλή σε «ΜΚΟ». «Η Βουλή με πολυσχιδείς δραστηριότητες και θεματικές δεν μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι υποκαθιστά φορείς και δράσεις πολιτιστικέ, μιντιακές  και άλλες. Δεν είμαστε καναλάρχες, ΜΚΟ, ινστιτούτα ή δομές κοινωνικής δικτύωσης» είπε χαρακτηριστικά.
 
Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «Η νομοθέτηση θα ακολουθεί πιστά τον Κανονισμό μέσα από συναινετική εφαρμογή των διαδικασιών χωρίς τυπολατρίες».
 
Στο τέλος δε επισήμανε με νόημα ότι οι διαρκείς αναφορές της κυρίας Κωνσταντοπούλου περι «κατάλυσης της Δημοκρατίας» προσβάλουν «την ιστορική μας μνήμη. Πρόκειται γι ανιστόρητες και εσφαλμένες κρίσεις που διαθλούν το παρόν και το μέλλον μέσα από παραμορφωτικούς καθρέπτες».
 
Περιγράφοντας τους σταθμούς του οδικού του άξονα αναφέρθηκε στα εξής:
 
-Ενίσχυση της ουσιαστικής διαμεσολάβησης κοινοβουλευτικού Σώματος με κοινωνικό Σώμα.
 
- Να εργαζόμαστε με συνείδηση της ευθύνης αποκλείοντας τις σκοτεινές διαδρομές διαφθοράς διαπλοκής και επιλεκτικής νομοθέτησης για ενίσχυση οικονομικών συμφερόντων.
 
- Η επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας πόθεν έσχες ΔΕΚΟ και Διάσκεψη Προέδρων έχουν θωρακιστεί για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα διαφθοράς όπως εξεταστικές που θα αποφασίσει εκ νέου ή για πρώτη φορά η νέα Βουλή .
 
- Να οριστούν διοικήσεις Ανεξάρτητων Αρχών με ευρύτατες συναινέσεις
 
- Ουσιαστική έρευνα σε υποθέσεις που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα
 
- Αποκλεισμός εταιριών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα από διαγωνισμούς του δημοσίου
 
- Πολλαπλασιασμός διαβουλεύσεων με κοινωνικούς φορείς
 
- Διεξαγωγή και διοργάνωση συνεδρίων από Ιδρυμα της Βουλής για θέματα όπως μεταναστευτικό – προσφυγικό κ.α.
 
-  Ευκαιρίες εργασίας στην Βουλή σε νέους επιστήμονες
 
-  Να ανοίξουν οι πόρτες και να δοθούν ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες.
 
- Εξορθολογισμός λειτουργίας Καναλιού της Βουλής
 
- Άρση ιδιότυπων σχέσεων υπαλλήλων του κοινοβουλίου και κατάργηση ειδικών διατάξεων Κανονισμού της Βουλής που προωθούν πελατειακές σχέσεις
 
- Ειδική υπηρεσία της Βουλής για την επαφή με τους πολίτες. Δημιουργία «κοινοβουλευτικού Κέντρου Εξυπηρέτησης και Ενημέρωσης Πολιτών» που θα στεγάζεται στον χώρο που βρίσκονται σήμερα τα ανθοπωλεία επι της Β. Σοφίας
 
-  Ισονομία μεταξύ των υπαλλήλων με καθιέρωση αξιολόγησης που θα καθορίζει και το ύψος των μισθών
 
- Σύγχρονη διοικητική μεταρρύθμιση στις υπηρεσίες της Βουλής. Διαρκείς αξιολόγηση δομών και αρμοδιοτήτων και στοχοθεσίας.
 
-  Τέλος στην «ενοικίαση» εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
 
- Οικονομικά Βουλευτών: «Θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε συλλογικά στον τρέχοντα προϋπολογισμό της Βουλής μέτρα που η κυβέρνηση έχει ήδη εισηγηθεί για την εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος που απολαμβάνουν οι βουλευτές με αυτό των πολιτών  και μείωση βασικού μισθού»

 
Ποιος είναι ο Νίκος Βούτσης

O νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας του Γιώργου, της Αριάννας-Νίκης και του Πάνου.

Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Π.Α. (1957-1969) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.

Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015).

Ο Νίκος Βούτσης, εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαϊου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.

Υπήρξε Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.

Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.

Ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985) και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).

Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.