Skip to main content

Κορωνοϊός: Νέος προϋπολογισμός με βάση το χειρότερο σενάριο

Στο επτάμηνο του έτους η «τρύπα» του προϋπολογισμού έφτασε στα 9,4 δις ευρώ - Το δεύτερο κύμα πανδημίας ψαλιδίζει κάθε αισιοδοξία

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκινούν τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα χειρότερα σενάρια ύφεσης για τη φετινή χρόνια 

Οπερ σημαίνει ότι τα σενάρια περί -4% ή ακόμα και -6% εγκαταλείπονται οριστικά, καθώς όλα δείχνουν ότι ο δείκτης διαμορφώνεται χειρότερα και από το -8%. Στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα ανσλυτικά στοιχεία σχετικά με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, που ήταν και το πιο καταστροφικό, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει την εξαγωγή πιο χρήσιμων συμπερασμάτων.

Γεγονός αποτελεί πάντως ότι στο επτάμηνο του έτους, η «τρύπα» του προϋπολογισμού έφτασε στα 9,4 δις ευρώ, ενώ το διαφαινόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας λειτουργεί αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε καλλιέργεια αισιοδοξίας. Ακόμα και στην Τράπεζα της Ελλάδας, που πίστευε μέχρι πρότινος ότι η κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί ελεγχόμενη.

Εννοείται ότι όλες οι παραπάνω εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα, πέραν όλων των άλλων ο  πρωθυπουργός να μην ακούει πλέον ούτε ως ενδεχόμενο τις εισηγήσεις που κάνουν λόγο για  προσφυγή σε πρόωρες κάλπες.  

Αντιθέτως, ακούει με μεγάλη προσοχή τις πρώτες διαπιστώσεις της ομάδας των «5» που ανέλαβε να διαχειρισθεί το πακέτο των 32 δις ευρώ. Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από την όλη ιστορία είναι ότι πρέπει να υπερδιπλασιάσει τους πόρους που απορροφά η κρατική μηχανή για επενδύσεις, από 4 δις ετησίως σε 10 δις. Αν συνυπολογιστεί ότι ο μέσος χρόνος ωρίμανση ενός έργου στην Ελλάδα είναι έως 5 χρόνια, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η αποστολή τους είναι σχεδόν ...αδύνατη.