Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Νέους αντιδημάρχους ετοιμάζεται να ορίσει ο Ζέρβας

Ποιοι είναι τα φαβορί για τις θέσεις και ποιος από τους εν ενεργεία αντιδημάρχους ενδέχεται να αποποιηθεί της αμοιβής του.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου - σκούπα το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, ανοίγει το δρόμο για τον ορισμό νέων αντιδημάρχων στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Τι σχέση έχει το πολυνομοσχέδιο με τις αντιδημαρχίες; Η συσχέτιση έχει να κάνει με το άρθρο 47 του πολυνομοσχεδίου στο οποίο προβλέπεται η δυνατότητα αύξησης του αριθμού των αντιδημάρχων κατά 1/3, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι άμισθοι.

Συγκεκριμένα, με την κατεπείγουσα αυτή διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, προστίθεται νέα παράγραφος στο αρ.59 του Καλλικράτη η οποία δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους να προσθέσουν επιπλέον αντιδημάρχους, σε αριθμό που δεν υπερβαίνει το 1/3του μέχρι σήμερα ισχύοντος ανώτατου ορίου αντιδημάρχων. Ρητά ορίζεται ότι αυτή η νέα κατηγορία αντιδημάρχων θα είναι άμισθη, δεν θα δικαιούται αντιμισθίας ή οποιασδήποτε άλλης οικονομικής απολαβής.

Επιπλέον, επειδή, είθισται σε κάθε δήμο ο αριθμός των Ειδικών Συμβούλων ή Ειδικών Συνεργατών ή Επιστημονικών Συνεργατών να εξαρτάται από τον αριθμό των αντιδημάρχων, το κατατεθέν άρθρο αναφέρει πως ο αριθμός των άμισθων αντιδημάρχων δεν θα προσμετράται για τον υπολογισμό των Ειδικών Συμβούλων – Συνεργατών.

Μεταξύ αυτών οι οποίοι είχαν ζητήσει τη ρύθμιση αυτή ήταν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ακόμη πριν να αναλάβει τα καθήκοντα του δημάρχου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είδε θετικά αυτό το αίτημα καθώς θεωρεί ότι μπορεί να διευκολύνει περαιτέρω το έργο των δημάρχων οι οποίοι δεν διαθέτουν πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια και είναι υποχρεωμένοι να επιδιώξουν συνεργασίες είτε με άλλες παρατάξεις είτε και με μεμονομένα πρόσωπα άλλων παρατάξεων.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι στο σχήμα των αντιδημάρχων Θεσσαλονίκης ο κ. Ζέρβας έχει εντάξει ήδη έξι στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από την παράταξή του. Τρεις υπήρξαν επικεφαλής παρατάξεων (Κυριζίδης, Λεκάκης, Αηδονόπουλος) και άλλοι τρεις προήλθαν από την παράταξη του Νίκου Ταχιάου (Κούπκας, Δημητριάδης, Ακριτίδου). Από την παράταξη του κ. Ζέρβα προέρχονται μόνον ο Γιώργος Αβαρλής και Στεφανία Τανιμανίδου.

Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα έχει την άνεση να ορίσει άλλους τουλάχιστον δύο αντιδημάρχους. Το ερώτημα βεβαίως, είναι, ποιοι θα δεχθούν να αναλάβουν καθήκοντα αντιδημάρχου χωρίς αντιμισθία η οποία ανέρχεται σε περίπου 1.600 ευρώ καθαρά.  

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες δεν αποκλείεται ένας εκ των εν ενεργεία αντιδημάρχων να δηλώσει παραίτηση από την αντιμισθία του και να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του χωρίς τις απολαβές τις οποίες λαμβάνει έως τώρα. Κάτι τέτοιο, εφόσον συμβεί, θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο το έργο του κ. Ζέρβα ο οποίος, σε αυτή την περίπτωση θα αρκεστεί στην αναζήτηση ενός μόνον άμισθου αντιδημάρχου.

Στο νέο σχήμα των αντιδημάρχων, με ή χωρίς αντιμισθία, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα περιληφθεί ο Νίκος Ζεϊμπέκης, ο οποίος εποπτεύει τον πολύ δύσκολο τομέα της Καθαριότητας, την ευθύνη της οποίας έχει ο κ. Ζέρβας. Ωστόσο, όπως έχει επανειλημμένως δηλώει ο δήμαρχος, πρόθεσή του είναι να κρατήσει αυτήν την ευθύνη για κάποιους μήνες και εν συνεχεία να την μεταβιβάση σε αντιδήμαρχο ο οποίος, λογικά, δεν μπορεί να είναι άλλος από τον κ. Ζεϊμπέκη.