Skip to main content

Νερό με το «δελτίο» στη Ρώμη;

Εν μέσω καλοκαιριού και με την τουριστική κίνηση να κορυφώνεται, ο εφιάλτης της λειψυδρίας απειλεί την ιταλική πρωτεύουσα

Λόγω της μεγάλης ζέστης και της μείωσης των βροχοπτώσεων, η στάθμη της λίμνης του Μπρατσιάνο, πενήντα χιλιόμετρα έξω από την Ρώμη, έχει μειωθεί αισθητά. Αυτό σημαίνει ότι από την ερχόμενη Παρασκευή, θα διακοπεί η χρήση του νερού της, για τις ανάγκες του δικτύου ύδρευσης της Αιώνιας Πόλης. «Το νερό στην Ρώμη τελειώνει», δηλώνει ο περιφερειάρχης Νικόλα Τζινγκαρέτι στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης για να προσθέσει: «αν μπορούσα θα καλούσα εδώ τον Ντόνταλτ Τραμπ για να δει τι σημαίνει να αποσύρεις την υπογραφή σου από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή».

Οι πρώτες επιπτώσεις συνέπειες έχουν ήδη υπολογιστεί: ενάμιση εκατομμύριο κατοίκων της Ρώμης θα μπορεί να πίνει και να πλένεται από τις βρύσες του σπιτιού του μόνον σε καθορισμένα ωράρια με διακοπές στην παροχή νερού. Είναι η πρώτη φορά, εδώ και δεκαετίες, που συμβαίνει κάτι τέτοιο, και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ανησυχούν.

Φόβοι για επιπτώσεις στον τουρισμό

Όπως γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera, όλοι βασίζονται τώρα, στις διακοπές των κατοίκων της πρωτεύουσας, ελπίζοντας ότι η πόλη θα αδειάσει σύντομα και θα περιοριστούν κατά συνέπεια, οι ανάγκες του δικτύου ύδρευσης. Εκτός από την Ρώμη, προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει και το κράτος του Βατικανού. Και ο φόβος πολλών σχολιαστών είναι, ότι μπορεί να επηρεασθεί αρνητικά ολόκληρη η τουριστική κίνηση.

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος Τζανλούκα Γκαλλέττι και Γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα, πάντως, έκαναν γνωστό ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μεγάλο μέρος της χώρας, τόσο λόγω της λειψυδρίας, όσο και των πυρκαγιών που αποτέφρωσαν τεράστιες εκτάσεις, ιδίως στις περιφέρειες του Νότου. Η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι, από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ζητά άμεσο συντονισμό με τους υπόλοιπους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο να εξασφαλισθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, η συνεχής πρόσβαση σε πόσιμο νερό σε ντόπιους και τουρίστες.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle