Skip to main content

Νερό στο κρασί της βάζει η Μέρκελ για τα μέτρα λιτότητας

Στη σκιά των αρνητικών δημοσκοπήσεων και υπό την πίεση των έντονων επικρίσεων ανά την Ευρώπη, η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει συμφωνήσει να αφήσει στην κρίση των επικεφαλής πολλών κρατικών υπηρεσιών τις
Στη σκιά των αρνητικών δημοσκοπήσεων και υπό την πίεση των έντονων επικρίσεων ανά την Ευρώπη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει συμφωνήσει να αφήσει τους επικεφαλής πολλών κρατικών υπηρεσιών να αποτιμήσουν εάν μπορούν να αντεπεξέλθουν με τις προτεινόμενες περικοπές του προϋπολογισμού και να προχωρήσουν σε αλλαγές, εάν κριθεί απαραίτητο, αναφέρει η Χάντελσμπλατ (Handelsblatt).

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Merkel και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν πρόθυμοι για αλλαγές στο πακέτο των περικοπών ύψους 80 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με την προϋπόθεση το συνολικό μέγεθος των περικοπών να παραμένει το ίδιο.

Ανάλογα δημοσιεύματα δείχνουν επίσης ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Η γερμανική εφημερίδα Σιουντόιτς Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ράινερ Μπρούιντερλε και η υπουργός Δικαιοσύνης, Σαμπίνε Λόιτοισερ – Σνάρενμπεργκερ, μεταξύ άλλων, εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τις περικοπές που θα έπλητταν τις τακτικές των χαρτοφυλακίων τους.

Ο Μπρούιντερλε δήλωσε επίσης ότι οι περικοπές του προϋπολογισμού δεν θα πρέπει να πλήξουν τις προοπτικές ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, αλλά δεν απάντησε ευθέως σε αναφορές σχετικά με το ότι καταφέρθηκε εναντίον του πακέτου.

Εν τω μεταξύ η στήριξη για την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Γερμανίας διαμορφώνεται σε ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ενώ τα κύρια κεντροαριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης θα είχαν αρκετή στήριξη για να πάρουν την εξουσία, εάν γινόταν σήμερα εκλογές.

Τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που διεξήχθη από τη Forsa για το περιοδική έκδοση Stern, εμφανίζει ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Άγκελα Μέρκελ με το «αδελφό» Christian Social Union της Βαυαρίας είχε τη στήριξη του 30% των ερωτηθέντων, υποχωρώντας 1% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η στήριξη για τους Ελεύθερους Δημοκράτες, με τους οποίους η Merkel συγκυβερνά, βρίσκεται στο 4%, ενώ το συνολικό 34% ήταν το χαμηλότερο που έχουν συγκεντρώσει από το 1986, όταν η Forsa ξεκίνησε τις δημοσκοπήσεις κανονικά για το Stern.

Εν τω μεταξύ, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες, είχαν την υποστήριξη του 28% των ερωτηθέντων, που αποτελεί υψηλό έτους, ενώ η στήριξη για τους Πράσινους έλαβε το ιστορικό υψηλό του 19%. Μαζί, το ποσοστό του 47% που συγκεντρώνουν και οι δύο, θα ήταν αρκετό για να σχηματίσει μια κυβέρνηση, εάν διεξάγονταν εθνικές εκλογές σήμερα.