Skip to main content

Νευροκόπι: Μαζεύουν υπογραφές μαθητών για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Οι μαθητές του Λυκείου Νευροκοπίου δημιούργησαν ιστοσελίδα συλλογής υπογραφών για μαθητές από όλη την Ελλάδα και την ελληνική ομογένεια.

«Όταν είπα σε έναν συνάδελφο τι ετοιμάζουμε, μου απάντησε ότι πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο, δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Εγώ του απάντησα ότι με τα φαραωνικά έργα οι Αιγύπτιοι έμειναν στην ιστορία».

Με αυτά τα λόγια ο Αναστάσιος Μωυσιάδης, διευθυντής του Γενικού Λυκείου Κάτω Νευροκοπίου περιγράφει στην Voria.gr την προσπάθεια ενός σχολείου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, να πραγματοποιήσει ένα ξεχωριστό project με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Πρόκεται για την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών από όλους τους μαθητές του Ελληνισμού, με τις οποίες προσδοκάται να γιγαντωθεί το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους.

Εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές έστησαν μια ιστοσελίδα που φέρει την ονομασία rizopoulog.sites.sch.gr, όπου δίνεται η δυνατότητα να εισαχθούν αρχεία με υπογραφές από μαθητές σχολείων της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και όλης της Ελληνικής Ομογένειας.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας σχολείο είναι εξαιρετικά απλή. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής του κωδικού του σχολείου που επιθυμεί να συμμετέχει, στη συνέχεια πρέπει να επισυναφθεί το αρχείο με τις υπογραφές των μαθητών, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη μεταφόρτωσής τους.

Με «φυλαχτό» τα λόγια του Μακρυγιάννη

Όπως εξηγεί στην Voria.gr ο κ. Μωυσιάδης, η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ήταν γενικά για την εκπαίδευση μια ευκαιρία να ξεκινήσει δράσεις, εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές. «Εμείς σκεφτήκαμε την επιστροφή των Γλυπτών, αποσκοπώντας η δράση αυτή να η αφετηρία ενός ακόμα ισχυρότερου κινήματος διεκδίκησης», λέει χαρακτηριστικά.

Όπως λέει ο ίδιος, οι εξελίξεις πρόλαβαν τη δράση του σχολείου, αφού προηγήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο όπου τέθηκε στη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του το θέμα της Επιστροφής των Γλυπτών, όπως και σε αρθρογραφία του κ. Μητσοτάκη στον βρετανικό τύπο.

Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του φιλόδοξου project προέκυψε μετά από συζητήσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού με τους μαθητές. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Λυκείου, η έμπνευση ήρθε από τα λόγια του Στρατηγού Μακρυγιάννη που γράφει στα απομνημονεύματά του:  «Είχα δυο αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι ένα βασιλόπουλο, ατόφια – φαίνονταν οι φλέβες, τόση εντέλειαν είχαν. Όταν χάλασαν τον Πόρο, τα ’χαν πάρει κάτι στρατιώτες, και στ’ Αργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων· χίλια τάλαρα γύρευαν… Πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα: Αυτά, και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην το καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι’ αυτά πολεμήσαμε».

Η δράση υποστηρίζεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, τον δήμο Κάτω Νευροκοπίου και την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να ενημερωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τη συγκεκριμένη δράση με στόχο να λάβει την απαραίτητη δημοσιότητα στην εκπαιδευτική κοινότητα.