Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
x

CLICK AWAY: ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται ήδη για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ενόψει των εορτών, παρά τη επικείμενη παράταση του lockdown.

Την άρση του lockdown περιμένουν ιδιοκτήτες καταστημάτων και καταναλωτές, ενόψει Χριστουγέννων, με τη μέθοδο του «click away» να φαίνεται πως θα αποτελέσει το μεταβατικό στάδιο για τις αγορές των γιορτών.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη, το υπουργείο Ανάπτυξης και η γ.γ. Εμπορίου προετοιμάζονται ήδη για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ενόψει των εορτών, παρά τη επικείμενη -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις κυβερνητικών στελεχών- παράταση του lockdown.


Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο κ. Σταμπουλίδης εξήγησε ότι η μέθοδος του «click away» είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, κυρίως στη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Το «click away» προβλέπει τα εξής:

- Γίνεται ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος ή τηλεφωνικά
- Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν
- Με το αποδεικτικό παραγγελίας-πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος και σε προκαθορισμένη ώρα.

Ο γ.γ. Εμπορίου τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό αποφορτίζονται οι μεταφορές, ενώ αποφεύγεται ο συνωστισμός, καθώς η έρευνα αγοράς δεν θα γίνεται εντός του καταστήματος, αλλά από το e-shop.

Ο Εμπορικός Σύλλοος της Θεσσαλονίκης, πάντως, έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τη συγκεκριμένη μορφή λειτουργίας της αγοράς την οποία θεωρεί πρακτικά ανεφάρμοστη - Διαβάστε Θεσσαλονίκη: Aνεφάρμοστο το click away στη λιανική λένε οι έμποροι

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων -από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα- θα γίνει κλιμακωτά και υπογράμμισε πως θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες, όπως η χρήση μάσκας παντού.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως την προηγούμενη φορά «χαλαρώσαμε γρήγορα, γιατί υπήρχε η αίσθηση ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες ο ιός θα εξασθενούσε». Αντίθετα, τώρα, ο ιός είναι πολύ πιο ισχυρός. «Για οποιονδήποτε λόγο βγαίνουμε έξω, θα φοράμε τη μάσκα και έχουμε το αντισηπτικό στην τσέπη» συμπλήρωσε.

Για την εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θα συζητήσουμε σε επόμενη φάση και ότι το μείζον στην παρούσα φάση είναι ο έλεγχος της πανδημίας. Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως «η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα μας πει πότε θα ανοίξει η εστίαση», επισημαίνοντας πως οι γιατροί ισχυρίζονται ότι στην ιχνηλάτηση που έχουν κάνει, διαπίστωσαν ότι έπαιξε κομβικό ρόλο στην διάδοση του κορωνοϊού.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ