Skip to main content

ΓΓ ΥΠΕΞ Σερβίας: Όλο και λιγότεροι Σέρβοι θέλουν ένταξη στην ΕΕ

Ο Σέρβος αξιωματούχος χαρακτήρισε τις ελληνικές τράπεζες βασικούς παίκτες στην αγορά της χώρας του στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Thessaloniki Summit

Το εγκώμιο των Ελλήνων επενδυτών στη Σερβία έπλεξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Νεμάνια Στεφάνοβιτς, μιλώντας στο Thessaloniki Summit, χαρακτηρίζοντας τις ελληνικές τράπεζες βασικούς παίκτες στην αγορά της χώρας του.

Ο κ. Στεφάνοβιτς αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχασε την ευκαιρία στις αρχές του 2000. Υποστήριξε ότι πληροί τα 17 από τα 35 κριτήρια για ένταξη, ωστόσο άφησε αιχμές για τον τέως πρόεδρο της Κομισιόν για το γεγονός ότι κατέστησε ασαφές το πότε θα υπάρξει νέα διεύρυνση της Ένωσης.

Ωστόσο είπε πως το μέλλον της Ένωσης είναι κρίσιμο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Brexit, ενώ επισήμανε ότι όλο και λιγότεροι Σέρβοι επιθυμούν την ένταξη στην ΕΕ.

Αναφορικά με τις επενδύσεις από χώρες εκτός ΕΕ και κατά πόσο μπορούν αυτές να αποτελέσουν αντίβαρο στο ρόλο των Ευρωπαίων, ο κ. Στεφάνοβιτς είπε πως οι κινεζικές εταιρείες είναι από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν στη Σερβία, καθώς υπάρχει σημαντική συνεργασία στον τομέα των σιδηροδρόμων.

«Χάσαμε τις προηγούμενες τρεις βιομηχανικές επαναστάσεις, τα πάμε καλά στην 4η», είπε, λέγοντας πως η χώρα του εξάγει πάνω από 2 εκατ. ευρώ στον τομέα του λογισμικού και της πληροφορικής.

Αναφερόμενος βέβαια στον παράγοντα Κίνα, είπε πως «δεν βάζουμε τις οικονομικές μας προσδοκίες σε ένα μόνο καλάθι» φέρονας ως παραδείγματα την παρουσία του Αμπού Ντάμπι στον σερβικό τομέα των αερομεταφορών, αλλά και της Γερμανίας που τη χαρακτήρισε από τους πιο σημαντικούς παίκτες στη Σερβία, επικαλούμενος τις επενδύσεις που δρομολογεί η Siemens.

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στην ισχυρή παρουσία των Ρώσων στο Βελιγράδι, λέγοντας πως «το 98% των συναλλαγών μας με τη Ρωσία αφορούν την ενέργεια, το 95%της  εισαγωγής φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία όπως και μεγάλο ποσοστό του πετρελαίου».