Skip to main content

Στόλτενμπεργκ σε Τσαβούσογλου: Διάλογος για αποκλιμάκωση της έντασης

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εξέφρασε την ανησυχία του για τις υφιστάμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχουν ως πρωταγωνίστρια την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε την Τετάρτη, τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γένς Στόλτενμπεργκ, για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε την ανησυχία του για τις υφιστάμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράμμισε ότι ο διάλογος και η αποκλιμάκωση είναι προς το συμφέρον της περιοχής και ότι η κατάσταση θα πρέπει να επιλυθεί σε πνεύμα αλληλεγγύης και με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, αναμεταδίδει το ΑΠΕ, σημείωσε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ για δεκαετίες και συνεργάζονται με όλα τα υπόλοιπα μέλη για να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Για τη Λιβύη, ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πλήρως την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση. Υπογράμμισε ότι όλα τα μέρη στη Λιβύη, και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, θα πρέπει να υποστηρίζουν τις διαδικασίες που έχουν δρομολογήσει τα Ηνωμένα Έθνη και να σέβονται το εμπάργκο όπλων.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ εξέφρασε επίσης την υποστήριξη του στη διαδικασία του Βερολίνου που είναι συμπληρωματική στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών  για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη Λιβύη.