Skip to main content

ΓΓΠΠ: Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός - Συμβουλές αυτοπροστασίας

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, συνέστησε μέτρα αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Σε κατάσταση ετοιμότητας έχουν κηρυχθεί οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε το πρωί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης.

Ο κ. Ταφύλλης αναφέρθηκε στην ευρεία σύσκεψη του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που συγκλήθηκε χθες παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των αρμόδιων υπουργείων, του ΓΕΕΘΑ, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

 

Όπως είπε, σκοπός της σύσκεψης ήταν η εξασφάλιση της μέγιστης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και η εστίαση του δυναμικού στις περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν από έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας, με βάση το τελευταίο δελτίο της ΕΜΥ, μέχρι το μεσημέρι θα επηρεαστούν οι περιοχές του νοτίου Ιονίου, η Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά, η Αττική και η Εύβοια και από το απόγευμα οι Σποράδες και η ανατολική Θεσσαλία. Θα επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι τοπικά μπορεί να φθάνουν τα 10 μποφόρ, ενώ στη θάλασσα Κυθήρων και στο νότιο Ιόνιο αναμένεται ύψος κύματος 7-8 μέτρων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ, σήμερα το πρωί, φαίνεται πως ο κυκλώνας που ξεκινάει από το Νότιο Ιόνιο και τα Κύθηρα, με ανέμους 9-10 μποφόρ και κύματα 8 μέτρων, μετά τις 12 το μεσημέρι θα έχει φτάσει στην ανατολική Πελοπόννησο, με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις και θα συνεχίσει στην ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια και Δυτικές Κυκλάδες, όπου και στο νοτιοδυτικό Αιγαίο περιμένουμε κύματα 8 μέτρων. Από το απόγευμα αναμένεται βαθμιαία βελτίωση σε ανατολική Στερεά και Αττική, ενώ ο καιρός θα κινηθεί και πάλι με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες και Ανατολικό Αιγαίο.

Συμβουλές αυτοπροστασίας

Ο κ. Ταφύλλης συνέστησε παράλληλα μέτρα αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ειδικότερα, όπως είπε, οι πολίτες καλούνται:

  • να ασφαλίζουν αντικείμενα, τα οποία, αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.
  • να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και γενικά τις εργασίες υπαίθρου, καθώς και τις άσκοπες μετακινήσεις.
  • να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης ή καταιγίδας. «Καταφεύγουμε σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και δεν εγκαταλείπουμε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούμε ότι πέρασε το φαινόμενο. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα» προειδοποιεί η Γ.Γ.
  • να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.
  • να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. (www.astynomia.gr).

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, υπενθυμίζονται οι αριθμοί κλήσης:

  • Ελληνική Αστυνομία: 100
  • Πυροσβεστική: 199
  • ΕΚΑΒ: 166
  • Λιμενικό: 108
  • Ευρωπαϊκός Αριθμός: 112