Skip to main content

Νύχτα αγωνίας στη Σάμο - Σε σκηνές οι περισσότεροι κάτοικοι (vid)

Την πρώτη νύχτα υπό την αγωνία ενός ισχυρού μετασεισμού θα περάσουν απόψε οι κάτοικοι της Σάμου, που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό.

Έξω από τα σπίτια τους και μακρυά από τις περιοχές που έχουν κριθεί επικίνδυνες καθώς υπάρχουν πολλά παλιά κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές και μπορεί να καταρρεύσουν με έναν ισχυρό μετασεισμό θα διανυκτερεύσουν απόψε πολλοί κάτοικοι της Σάμου, υπό το βάρος της αγωνίας τους μετά τον φονικό σεισμό το μεσημέρι της Παρασκευής.



Οι αρχές από μεγάφωνα υποδεικνύουν στους κατοίκους να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους μέχρι να εκτονωθεί το φαινόμενο, ενώ σκηνές έχουν στηθεί για τη διευκόλυνση της διανυκτέρευσής τους.



Την ίδια στιγμή, μεταδίδει το protothema.gr, πολλοί από τους καταστηματάρχες στην παραλιακή ζώνη θα διανυκτερεύσουν μέσα στα καταστήματά τους, καθώς πολλά από αυτά έχουν γεμίσει νερά από το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό και δεν μπορούν να τα ασφαλίσουν αφού και οι πόρτες έχουν υποστεί ζημιές.

Ο σεισμός των 6,7 βαθμών άφησε πίσω του δύο νεκρά παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι ηλικίας 17 και 15 ετών, που επέστρεφαν από το σχολείο και καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε.

Διαβάστε: Σάμος - Βίντεο από το σημείο που σκοτώθηκαν οι δύο μαθητές

Ένα ακόμη 14χρονο παιδί που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Σάμο στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, ενώ και μια γυναίκα, 63 ετών, τραυματίας μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή. Συνολικά 9 άτομα είναι οι τραυματίες όλοι τους με ορθοπεδικά τραύματα στην προσπάθειά τους να βγουν από τα σπίτια τους την ώρα του σεισμού.

Αρκετές ζημιές έχουν προκληθεί κυρίως σε παλαιά κτήρια, αλλά και σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ κατέρρευσε και μέρος της εκκλησίας στο Καρλόβασι.

Στο μεταξύ, κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες 48ωρες για την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Σάμο. Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας στο protothema.gr, εξήγησε ότι θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί, ενώ αναμένεται και ένας ισχυρό μετασεισμό της τάξεως των 6 βαθμών.

«Θα υπάρξει μια κατανομή των μετασεισμών η οποία ακολουθεί ένα γνωστό σεισμολογικό νόμο ,το νόμο του Οmori που θα έχουμε σεισμούς που θα αφήνουν με την πάροδο του χρόνου και επίσης θα έχουν μια κατανομή με τα μεγέθη. Δηλαδή, πολλούς μικρούς μετασεισμούς και κάποιους μετασεισμούς της τάξεως μεγέθους των 5 Ρίχτερ. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι αν θα σημειωθεί ο μεγάλος μετασεισμός που θα είναι περίπου της τάξεως των 6 ρίχτερ. Αυτό περιμένουμε να δούμε γιατί θέλουμε κι άλλα δεδομένα, είμαστε ακόμα στην αρχή για να μπορέσουμε να κάνουμε μια τέτοια εκτίμηση. Θέλουμε να δούμε που μπορεί να είναι τα επίκεντρα του μεγάλου μετασεισμού αν κι εφόσον γίνει αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκανάς.

Φωτογραφίες: protothema.gr