Skip to main content

Νυχτερινή ζωή: Είναι η Κολωνία το νέο Βερολίνο;

Περιοδικό ειδικής θεματολογίας ανακηρύσσει ένα κλαμπ της Κολωνίας και όχι του Βερολίνου ως το καλύτερο της χώρας.

Το περιοδικό ειδικής θεματολογίας DJ Mag που κάθε χρόνο επιλέγει τα καλύτερα κλαμπ, φέτος ανακήρυξε το κλαμπ Bootshaus στην Κολωνία ως το καλύτερο της Γερμανίας αντί το γνωστό Berghain του Βερολίνου, όπως συνήθιζε τα τελευταία χρόνια.

Το Bootshaus βρίσκεται σε μια απόμερη περιοχή της Κολωνίας κάτω από μια γέφυρα του Ρήνου. Οι επισκέπτες έρχονται από πολύ μακριά όπως ο Κέβιν και ο Τόμας που ταξίδεψαν δυόμιση ώρες από το Λουξεμβούργου για να περάσουν τέσσερις ώρες στο κλαμπ και να επιστρέψουν. Οι μισοί περίπου επισκέπτες δεν είναι από την Κολωνία αλλά έρχονται μόνο και μόνο για τα πάρτι. Αντίθετα με το Berghain το οποίο έχει αυστηρή «πόρτα» στο Bootshaus μπαίνουν όλοι. Οι υπεύθυνοι δεν διώχνουν κανέναν λόγω εμφάνισης, αρκεί να μην είναι μεθυσμένος ή επιθετικός, «κατά τα άλλα όλοι είναι ευπρόσδεκτοι» λέει ο ιδιοκτήτης Φάμπιαν Τίλμαν.

Το μοναδικό Bootshaus

Οι ξύλινες εξέδρες θυμίζουν κάτι από πειρατικό πλοίο και οδηγούν στο main floor, το μεγαλύτερο χώρο του κλαμπ που μοιάζει με αρένα. Στις πρώτες σειρές οι άνθρωποι γίνονται σχεδόν ένα με το πλεξιγκλάς που τους χωρίζει από τον DJ. Στην οροφή εκτοξεύονται φλόγες.

«Αυτή την ατμόσφαιρα δεν θα την βρείτε αλλού» λέει ο Τίλμαν. Πολλοί ωστόσο του καταλογίζουν ότι ακολουθεί πολύ το μέινστριμ. Ο ίδιος διαφωνεί: «Παίζουμε περίπου έξι ή επτά διαφορετικά είδη μουσικής που είναι και δημοφιλή αλλά και πιο 'ψαγμένα'. Θέλουμε ο καθένας να βρίσκει και κάτι της αρεσκείας του».

Ο Κρίστιαν Αρντ, ερευνητής πολιτισμολογίας από τη Φρανκφούρτη, επισημαίνει ότι «Το Bootshaus εξυπηρετεί ένα μεγάλο κοινό. Πολλά από αυτά που συμβαίνουν εδώ όσον αφορά τη μουσική είναι αδιανόητα για το Berghain του Βερολίνου ή το Robert Johnson στο Όφενμπαχ». Υπάρχει μια διαφορετική κουλτούρα, καταλήγει, όσον αφορά το booking, δηλαδή τη συνεργασία με τους DJ. Όπως επισημαίνει ο ειδικός, παλαιότερα στη Γερμανία σε πολλές μεγάλες πόλεις υπήρχαν μέχρι και δύο ή τρία κλαμπ, γνωστά σε όλη τη χώρα. Σήμερα μόνο το Βερολίνο έχει τόσο δυνατές προτάσεις.

dpa

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle