Skip to main content

Νιγηρία: Έξι νεκροί από την επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Η επίθεση δεν έγινε άμεσα γνωστή διότι οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών στη διάρκεια της σύγκρουσης με τον νιγηριανό στρατό.

Έξι άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση που αποδίδεται στη τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπως δήλωσαν τη Δευτέρα τοπικοί αξιωματούχοι.

«Μια ομάδα 20 προσώπων που υποπτευόμαστε ότι ανήκουν στην Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν στην πόλη Τζαντάναμ», περίπου 50 χλμ. βορειοανατολικά της Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσας της Πολιτείας Μπόρνο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπουκάρ Ουακίλ Τάβου, στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης.

«Σκότωσαν έξι ανθρώπους και πυρπόλησαν σχεδόν όλη την πόλη, έκαψαν επίσης βοοειδή και τρόφιμα από τις πρόσφατες σοδειές», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η επίθεση έγινε το βράδυ της Παρασκευής, ενώ, όπως σημείωσε, οι περισσότεροι από τους κατοίκους, αγρότες και κτηνοτρόφοι, «έχασαν όλο το βιός τους».

Η επίθεση δεν έγινε άμεσα γνωστή διότι οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών στη διάρκεια της σύγκρουσής τους με τον νιγηριανό στρατό.

Η βορειοανατολική Νιγηρία, επίκεντρο της εξέγερσης της Μπόκο Χαράμ, αντιμετωπίζει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση έπειτα από τον πολυετή πόλεμο, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 20.000 άνθρωποι, ενώ 2,6 εκατ. άμαχοι έχουν εκτοπιστεί.

Η νιγηριανή κυβέρνηση διαβεβαιώνει συχνά ότι η τζιχαντιστική οργάνωση έχει ουσιαστικά ηττηθεί, αλλά οι αιματηρές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών βομβιστών-καμικάζι, συνεχίζουν να είναι σχεδόν καθημερινές.