Skip to main content

Νίκες για Ιαπωνία και Ολλανδία

Η πρώτη έκπληξη του φετινού Μουντιάλ είναι γεγονός. Η Ιαπωνία επικράτησε με γκολ του Χόντα του Καμερούν με 1-0 και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης, σε ένα ακόμα κακό παιχνίδι. Με το δεξί ξεκίνησε τις υπ
Η πρώτη έκπληξη του φετινού Μουντιάλ είναι γεγονός. Η Ιαπωνία επικράτησε με γκολ του Χόντα του Καμερούν με 1-0 και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης, σε ένα ακόμα κακό παιχνίδι. Δοκάρι στο 85΄ οι Καμερουνέζοι.

Εκτός από το θέαμα που είχαμε δει στα πρώτα εννιά παιχνίδια του Μουντιάλ που ήταν κακό, από τους αγώνες έλειπε η έκπληξη, καθώς τα φαβορί εύκολα ή δύσκολα κατάφερναν να επικρατούν, ενώ οι μοναδικές εκπλήξεις ήταν κάποιες ισοπαλίες (με μεγαλύτερη φυσικά αυτή της Αγγλίας με την Αμερική). Έπρεπε να φτάσουμε στο δέκατο ματς για να δούμε ένα φαβορί να φεύγει με σκυμμένο το κεφάλι. Αυτό ήταν το Καμερούν που στην απογευματινή αναμέτρηση με την Ιαπωνία, είδε τους... σαμουράι να κερδίζουν με 1-0. Οι παίκτες του Λε Γκουέν ήταν τα πρώτα θύματα έκπληξης από τους ιδιαίτερα αξιόμαχους Γιαπωνέζους που έκαναν αυτό που ξέρουν καλά. Να τρέχουν συνεχώς και αφού βάλουν κάποιο γκολ να κλείνονται πίσω και να μην αφήνουν να περάσει τίποτα. Η νίκη των τυπικά γηπεδούχων ήταν απολύτως δίκαιη και πλέον έγιναν το φαβορί για πρόκριση μαζί με την Ολλανδία που επικράτησε της Δανίας.

Κακό θέαμα και γκολ δώρο

Το πρώτο μέρος του αγώνα της Ιαπωνίας με το Καμερούν δεν διέφερε καθόλου με όλα τα πρώτα ημίχρονα των έως τώρα αναμετρήσεων του Μουντιάλ, με εξαίρεση φυσικά αυτά της Γερμανίας με την Αυστραλία (κυρίως) και της Αργεντινής με τη Νιγηρία. Ήταν δηλαδή κακό από πλευράς θεάματος, καθώς και οι δύο ομάδες στην πρεμιέρα τους στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με στόχο να μην χάσουν. Οι φάσεις ήταν μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού και μάλιστα μέχρι το 30΄ είχαμε δει μόλις ένα σουτ. Τουλάχιστον υπήρξε γκολ, έστω και αν αυτό προήλθε από λάθος της άμυνας. Ο Χόντα αφύλακτος στην μικρή περιοχή, δεν είχε πρόβλημα στο 39΄ να κάνει το 1-0 για την Ιαπωνία.

Πίεση από το Καμερούν στην επανάληψη

Στην επανάληψη από το πρώτο λεπτό οι τυπικά φιλοξενούμενοι έχοντας μείνει πίσω στο σκορ βγήκαν στο γήπεδο θέλοντας να αναλάβουν τα ηνία και το κατάφεραν. Οι Καμερουνέζοι πίεζαν συνεχώς τους αντιπάλους τους, οι οποίοι από την πλευρά τους κλείστηκαν πίσω και με αντεπιθέσεις προσπάθησαν να πετύχουν κάτι καλό. Η άμυνα της Ιαπωνίας ήταν τελικά απροσπέλαστη και το τέλος του αγώνα βρήκε τους... σαμουράι νικητές και τους φιλοξενούμενους να τα έχουν με την τύχη τους για το δοκάρι στο 85΄.

Αποκομμένος ο Ετό, για το μηδέν οι Ιάπωνες

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο το θέαμα που παρουσίασαν και οι δύο ομάδες ήταν από κακό έως κάκιστο. Από την μία υπήρχε η Ιαπωνία που έδειχνε ξεκάθαρα πως ήθελε να κρατήσει το μηδέν και από την άλλη το Καμερούν που παρότι είχε τον έλεγχο δεν μπορούσε να απειλήσει την αντίπαλη εστία. Και πώς να το κάνει με τον Ετό δεξί εξτρέμ και χωρίς μάλιστα να υπάρχει ο παίκτης που θα τον τροφοδοτήσει όπως και τον Ουεμπό;

Ένα σουτ

Χαρακτηριστικό του πόσο κακό ήταν το πρώτος μέρος είναι ότι φτάσαμε στα 30 λεπτά για να δούμε ένα σουτ, χωρίς μάλιστα να βρει καν τέρμα. Στο 38΄ ο Εγιόνγκ προσπάθησε να απειλήσει την εστία του Καβασίμα, αλλά το σουτ του μπλάκαρε ο Ιάπωνας τερματοφύλακας, στην πρώτη ουσιαστικά φάση του ημιχρόνου.

Άλλο ένα δώρο και 1-0

Το φετινό Μουντιάλ εκτός από τις βουβουζέλες, το κακό θέαμα και τα λίγα γκολ που έχουν μπει στα πρώτα δέκα ματς, έχουν ξεχωρίσει και τα απίστευτα αμυντικά λάθη. Ένα από αυτά έγινε σήμερα και είχε ως συνέπεια η Ιαπωνία να ανοίξει το σκορ. Συγκεκριμένα ο Ματσούι σέντραρε από δεξιά, όμως το κεντρικό αμυντικό δίδυμο έδειξε πως ο ένας φύλαγε τον άλλον και όχι τον αμαρκάριστο Χόντα. Ο Γιαπωνέζος βρέθηκε μόνος του μέσα στην μικρή περιοχή και χωρίς να τον μαρκάρει κανένας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 1-0. 

Πήγε να μιλήσει ο αρχηγός

Μία φορά φάνηκε ο Ετό και το Καμερούν βρέθηκε μια ανάσα από την ισοφάριση. Ο επιθετικός της Ίντερ βλέποντας τους συμπαίκτες του να μην μπορούν να κάνουν κάτι καλό και παρότι ήταν αποκομμένος στη δεξιά πλευρά, θέλησε να ανεβάσει στροφές. Στο 49΄ πραγματοποίησε εξαιρετική ενέργεια πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, αλλά ο Τσούπο Μοτίνγκ στον οποίο γύρισε την μπάλα, αστόχησε από πλεονεκτική θέση.  

Έκλεισαν τους διαδρόμους

Όσο περνούσαν τα λεπτά η πίεση του Καμερούν αυξανόταν, αλλά από την πλευρά τους οι παίκτες της Ιαπωνίας έκλεισαν πολύ καλά τους διαδρόμους και δεν άφηναν στους αντιπάλους τους να πλησιάσουν στην εστία του Καβασίμα. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που δέκα ή και οι έντεκα γηπεδούχοι βρισκόντουσαν πίσω από την σέντρα. Το παιχνίδι των γηπεδούχων πάντως έπιασε τόπο, καθώς δεν κινδύνεψαν από τους αντιπάλους τους.

Ανέβηκαν με αιφνιδιασμούς και πήγαν να κάνουν την ζημιά

Όσο περνούσαν τα λεπτά και έβλεπαν του αντιπάλους τους να μην μπορούν να κάνουν κάτι καλό, οι Γιαπωνέζοι βγήκαν στις αντεπιθέσεις ζητώντας και το δεύτερο γκολ. Σε μία από αυτές και συγκεκριμένα στο 83΄ με τον Χασέμπε έφτασαν κοντά στο 2-0, αλλά το σουτ του αρχηγού των «σαμουράι» έδιωξε με δυσκολία ο Σουλεϊμάνου.

Ατυχία για Καμερούν

Οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και συνέχισαν την πίεση για να φέρουν το ματς στα ίσια. Ωστόσο στο 85΄ στάθηκαν άτυχοι, μιας και ο... κεραυνός του Μπια σταμάτησε στο δοκάρι του Καβασίμα. Αυτή ήταν και η τελευταία φάση πριν το τελευταίο σφύριγμα που βρήκε τους Γιαπωνέζους να πανηγυρίζουν έξαλα την μεγάλη τους νίκη.

Ολλανδία-Δανία 2-0

Με το δεξί ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Παγκόσμιο Κύπελλο η Ολλανδία. Η ομάδα του Μπερτ φαν Μάρβεϊκ επικράτησε με 2-0 της Δανίας με δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο. Το αυτογκόλ του Άγκερ χάλασε τα σχέδια των Σκανδιναβών.

Ο Μπερτ φαν Μάρβικ, με εξαίρεση τον Άριεν Ρόμπεν, αποφάσισε να παρατάξει ότι καλύτερο είχε στη διάθεσή του με τους Κούιτ, Φαν ντερ Φάαρτ, Σνάιντερ πίσω από τον Φαν Πέρσι σε σύστημα 4-2-3-1. Από την άλλη η Δανία με καθαρό 4-4-2 έδωσε μεγαλύτερη βάση στην άμυνα και να χτυπήσει σε αντεπιθέσεις όποτε εύρισκε ευκαιρία.

Μετά τα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά η Ολλανδία προσπάθησε να ανεβάσει ταχύτητα και να γίνει επικίνδυνη μπροστά από την εστία του Σόρενσεν, αλλά οι Δανοί με διπλή άμυνα ζώνης είχαν κλείσει καλά όλους τους διαδρόμους.

Καλά στημένη η Δανία

Το πρώτο καλό σουτ του αγώνα έγινε στο 10΄ από τον Κούιτ, το οποίο μπλόκαρε εύκολα ο Σόρενσεν. Οι «οράνιε» έψαχναν τρόπο, αλλά τα αστέρια της ομάδας ήταν καλά κλεισμένα με συνέπεια να μην μπορούν να δημιουργήσουν μία οργανωμένη προσπάθεια.

Μετά το εικοσάλεπτο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε με την τριάδα  Φαν ντερ Φάαρτ, Σνάιντερ, Φαν Πέρσι καλά μπλοκαρισμένη, να μην μπορούν να βρουν διαδρόμους, ενώ επίσης έλειπε η κάθετη πάσα από τους κεντρώους που θα ανοίξει την άμυνα.

Η Δανία από την πλευρά της βλέποντας ότι η Ολλανδία ήταν ακίνδυνη, βγήκε σιγά σιγά από το καβούκι της και ήταν αυτή μάλιστα που δημιούργησε επικίνδυνες καταστάσεις. Έτσι, στο 27΄ η κεφαλιά του Μπέντνερ κατέληξε άουτ, ενώ το σουτ του Ρόμενταλ κατέληξε στα χέρια του Στεκέλενμπουργκ. Η Ολλανδία συνέχιζε να έχει την κατοχή της μπάλας, αλλά ήταν ακίνδυνη με τον Σόρενσεν να περνάει ευχάριστο πρώτο ημίχρονο.

Άμα σε θέλει

Καλύτερο ξεκίνημα στην επανάληψη δεν μπορούσαν να φανταστούν οι Ολλανδοί. Στα πρώτα 55 δευτερόλεπτα κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ όταν μετά από σέντρα του Φαν Πέρσι, ο Σιμόν Πόουλσεν με τη βοήθεια και του Άγκερ έστειλε άθελά του την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.

Θα περίμενε κανείς ότι με το γκολ θα άνοιγε το παιχνίδι, αλλά ο ρυθμός του αγώνα παρέμενε χαμηλός με την Δανία να διατηρεί το παιχνίδι της, ενώ η Ολλανδία από την πλευρά της δεν έδειχνε διατεθειμένη να ανεβάσει στροφές, αφού ήταν μπροστά στο σκορ. Έτσι, η επόμενη αξιομνημόνευτη φάση έγινε στο 59΄ με τον Φαν ντερ Φάαρτ, αλλά ο Σόρενσεν εντυπωσιακά στην γωνία μπλόκαρε.

Δεν μπορούσε η Δανία

Ο χρόνος περνούσε, αλλά η εικόνα του παιχνιδιού δεν άλλαξε. Η  Δανία δεν μπορούσε όχι μόνο να απειλήσει, αλλά να αλλάξει δύο πάσες και να φτάσει με αξιώσεις στην εστία του Στεκέλενμπουργκ, ο οποίος ζήτημα αν ακούμπησε τρεις φορές την μπάλα στο δεύτερο ημίχρονο.

Αντίθετα, η Ολλανδία συνέχιζε να έχει την κατοχή της μπάλας και με τον Ελία να δίνει ζωντάνια από τα αριστερά έψαξε για το δεύτερο γκολ που θα της εξασφάλιζε τους τρεις βαθμούς. Αρχικά ήταν ο Φαν Μπόμελ που απείλησε στο 73΄, με τον Σόρενσεν να δείχνει τα αντανακλαστικά του.

Δέκα λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Σνάιντερ να δείξει την αξία του όταν και σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι. Τελικά, το δεύτερο γκολ των «οράνιε» ήρθε στο 85΄ όταν ο Σνάιντερ με υπέροχη μπαλιά βρήκε τον Ελία ο οποίος σημάδεψε το δοκάρι, με τον Κούιτ στην επαναφορά να σκοράρει και να βάζει τέλος στο παιχνίδι.