Skip to main content

Νικητής ο Μπορίσοφ στις εκλογές της Βουλγαρίας - Μεγάλη προσέλευση στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

Την τέταρτη φορά μέσα σε 18 μήνες που στήθηκαν οι κάλπες ανέδειξαν νικητή τον Μπόικο Μπορίσοφ - Πολλοί Βούλγαροι ψήφισαν στη Θεσσαλονίκη

Υψηλή προσέλευση Βούλγαρων ψηφοφόρων καταγράφηκε χθες στο γενικό προξενείο της Θεσσαλονίκης για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη γείτονα χώρα.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική έκδοση της «Telegraph», η οργανώση από πλευράς του γενικού προξενείου ήταν εξαιρετική και ο χρόνος αναμονής μικρός. Όπως τονίζει το ρεπορτάζ αρκετοί Βούλγαροι πήγαν από κοντινά θέρετρα, όπως η Χαλκιδική, για να ψηφίσουν στη Θεσσαλονίκη αφού τους δόθηκε αυτή η δυνατότητα.

Ακόμη αρκετοί ήταν αυτοί που έχουν τη βουλγαρική υπηκοότητα και μένουν μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.



Νικητής ο Μπορίσοφ, αναπόφευκτη συγκρότηση κυβέρνησης

Ο συνασπισμός GERB-SDSA του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ είναι ο νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία, έχοντας λάβει το 25,46%. Στη δεύτερη θέση ήρθε το κόμμα PP («Συνεχίζουμε την Αλλαγή») με 20,21% ενώ στην τρίτη θέση το DPS με 13,56%.

Ωστόσο, το τελικό ποσοστό που έλαβε ο συνασπισμόις GERB-SDSA  δεν είναι αρκετό για να σχηματίσει κυβέρνηση, επομένως θεωρείται αναπόφευκτη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών είναι το φιλορωσικό κόμμα «Vazrazhdane» («Αναγέννηση») που αναδείχθηκε τέταρτη δύναμη στη χώρα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 10,17%, προσπερνόντας το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα BSP που πήρε το 9,31%. Το κόμμα «Δημοκρατική Βουλγαρία» συγκέντρωσε 7,52% και η «Βουλγαρική Άνοδος» 4,68%.

Η Δημοκρατική Βουλγαρία και η «Βουλγαρική Άνοδος» είναι τα δύο τελευταία κόμματα του νέου κοινοβουλίου με 7,45% και 4,65% των ψήφων αντίστοιχα.