Skip to main content

Αιχμές Ταχιάου κατά Ζέρβα για «προεκλογική παροχολογία»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, όχι όμως από τον αριθμό των εδρών της παράταξής του.

Από τα πολιτικά χαρακτηριστικά του πρώτου γύρου, στα καθαρά αυτοδιοικητικά του δεύτερου. Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εκ των μονομάχων πλέον της επόμενης Κυριακής, Νίκος Ταχιάος, έβαλε το διακύβευμα της εβδομάδας που άρχισε.

Σε συνάντησή του σήμερα με δημοσιογράφους, ο κ. Ταχιάος επισήμανε ότι ήταν ουσιαστικά αναγκασμένος στην προεκλογική περίοδο να δώσει κυρίως πολιτικά χαρακτηριστικά στον αγώνα.

“Η συγκυρία πλέον μου επιτρέπει να ξεφύγω από το αυστηρά πολιτικό περιεχόμενο των εκλογών. Η αναμέτρηση του πρώτου γύρου είχε πολιτικά χαρακτηριστικά. Είχα την υποστήριξη ενός κόμματος που κινδύνευε να δει τις δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη να μετατρέπονται σε εσωκομματική σύρραξη. Τα χέρια μου πλέον είναι λυμένα. Πάμε για μια πιο αυτοδιοικητική μάχη επειδή και η αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ήταν κραυγαλέα. Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ που εγκαταστάθηκε σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, από την ομάδα που διοικεί τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει τη μεσαία τάξη φτωχοποιημένη, να ζει από τα επιδόματα και τη μαύρη εργασία”, είπε ο κ. Ταχιάος.

Έφερε ως παράδειγμα τον ΟΑΣΘ, χαρακτηρίζοντας πρωτόγνωρο το διοικητικό του συμβούλιο να λειτουργεί σαν κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε επίσης “τρελοκομείο” για έξι μήνες τις εκλογές για πολλούς, πολύ κουραστική την προεκλογική περίοδο για όλους ειδικά τον τελευταίο μήνα και ζήτησε “συγγνώμη” που δεν εκλέχτηκε από την πρώτη Κυριακή...

Δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, όχι όμως κι από τον αριθμό των εδρών που τελικά πήρε η παράταξή του. “Δεν μπορεί η παράταξή μας με 23% να παίρνει 11 έδρες και παρατάξεις με 1% να παίρνουν μια έδρα. Δεν υποτιμώ τους εκλεγμένους πλέον δημοτικούς συμβούλους, αλλά αποδεικνύεται ότι η αντιπροσωπευτικότητα της απλής αναλογικής δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτική... Θα έχουμε μια παγκόσμια πρωτοπορία: 15 αρχηγοί παρατάξεων να είναι στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό με αναγκάζει να αναπροσαρμόσω τα σχέδιά μου”, είπε ο κ. Ταχιάος.

Μάλιστα ο κ. Ταχιάος έριξε και την πρώτη του μπηχτή προς τον αντίπαλό του, Κωνσταντίνο Ζέρβα: “Η παροχολογία δεν έλειψε από τις δημοτικές εκλογές. Το θεωρώ ανεύθυνο και επικίνδυνο για τα οικονομικά του Δήμου να πηγαίνουμε με τη λογική ότι υπάρχουν λεφτά και αυτά θα δοθούν στους πολίτες. Άλλο οι λογιστικές εγγραφές κι άλλο τα ταμειακά διαθέσιμα. Το παιχνίδι της πολιτικής καταδίκης του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον κριθεί. Η εκστρατεία μου στο εξής θα είναι μόνο για τη Θεσσαλονίκη”.

Ο κ. Ταχιάος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να μπει σε συναλλαγές και συνδιαλλαγές με άλλες παρατάξεις εν όψει του δεύτερου γύρου. “Ούτε θα περιγράψω, ούτε θα καταδείξω με ποιους θα συνεργαστώ και θα διοικήσω. Η ενότητα της πόλης δεν μετριέται μόνο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Εξαρτάται από το κατά πόσο οι φορείς της πόλης θα συμπράξουν σε ένα κοινό σχέδιο για το μέλλον της πόλης, με επικεφαλής το δήμαρχο”, εξήγησε.

Για την ανάπλαση της ΔΕΘ είπε ότι έχει τη δική του εκδοχή, που όμως θα δημοσιοποιήσει αργότερα, μετά τις εκλογές, ενώ για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας επανέλαβε ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει θέμα πάρκινγκ.

Δήλωσε πάρα πολύ αισιόδοξος για την ερχόμενη Κυριακή. Είπε ότι έχει εξετάσει το δίπολο Ταχιάος – Ζέρβας και δημοσκοπικά και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

Ο κ. Ταχιάος από χτες μίλησε με τους κ.κ. Ζέρβα και Βούγια τηλεφωνικά, όχι όμως και με τον κ. Ορφανό που δεν σήκωσε το τηλέφωνό του, ενώ είπε ότι σχεδιάζει να μιλήσει αργότερα με την κ. Νοτοπούλου, για λόγους ευγένειας.

Έστειλε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της πόλης, τόνισε ότι μπορεί να υλοποιήσει το σχέδιο που παρουσίασε και συνδυάζει το απαιτούμενο μάνατζμεντ με την άποψη και το όραμα και τη συναινετική λειτουργία.

Στα ντεσού της συνάντησης, το χιούμορ ότι σκέφτεται να κάνει αντιδήμαρχο Πολιτισμού τον Γιάννη Φλωρινιώτη.