Skip to main content

Νίκος Ζαμπουνίδης: «Η οικονομική κρίση έχει πλήξει όλο το Νομό».

Ο νομάρχης Έβρου μιλάει για την οικονομική κατάσταση του Νομού και εκτιμά τις επιδράσεις από τη δημιουργία του αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη.
Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις τις παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και στο Νομό Έβρου, όπως δηλώνει ο νομάρχης Νίκος Ζαμπουνίδης σε συνέντευξή του στη Voria.gr.

«Η οικονομική κρίση βρίσκει τον Έβρο με ήδη επιβαρυμένο το οικονομικό του περιβάλλον έχοντας τους εργαζόμενους στην Αλλαντοποιία «Θράκη» και στο εργοστάσιο πρώην ΟΤΤΟ νυν Όμιλος Λαναρά υπό καθεστώς ανεργίας, καθώς και το εργοστάσιο Ζαχάρεως στην Ορεστιάδα υπό συρρίκνωση» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμπουνίδης. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον κ. Ζαμπουνίδη, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα όλος ο νομός αφού οι έδρες των εργοστασίων ήταν στις Φερές, στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα αντίστοιχα καλύπτοντας έτσι όλο το εύρος του νομού.

Ο νομάρχης Έβρου τονίζει πως η ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά αντίθετα υπήρξε ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν την αγροτική οικονομία του νομού σε ύφεση.

Αυτό που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση, όπως δηλώνει ο κ. Ζαμπουνίδης, είναι η λήψη ρηξικέλευθων μέτρων που θα τονώσουν τη δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα, στην παροχή υπηρεσιών και στο λιανικό εμπόριο.

Ως έργο μεγάλης κλίμακας χαρακτηρίζει τη δημιουργία του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη ο νομάρχης, και συμπληρώνει πως αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση στο νομό. «Σήμερα η προσοχή μας στρέφεται στη λειτουργία του έργου, στις προϋποθέσεις , τους όρους και τις συνθήκες λειτουργίας του αγωγού και του τερματικού σταθμού, ώστε ο τόπος μας να μη γνωρίσει τις ενδεχόμενες συνέπειες μιας καταστροφής στο φυσικό περιβάλλον, μιας μερικής ή ολικής απώλειας ζωτικών συστημάτων υποδομών και περιουσιών, ή και μιας τραγωδίας στους τόπους ζωής των συμπολιτών μας».

Ο κ. Ζαμπουνίδης δηλώνει πως η αυτοδιοίκηση επιθυμεί να βρίσκεται «μπροστά» στο έργο, να παρακολουθεί και να συμμετέχει στο σχεδιασμό του, να προετοιμάζει την παρακολούθηση της κατασκευής του, καθώς και να οργανώσει την πολιτική προστασία των τοπικών κοινωνιών από ενδεχόμενες επιπτώσεις της λειτουργία του.  Ταυτόχρονα ζητά και τη δημιουργία Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

«Στην προγραμματιζόμενη κατάρτιση του κειμένου της συμφωνίας διέλευσης πρέπει να κατανοείται ότι η «διέλευση» δεν είναι μία μονοδιάστατη χωρική αδειοδοτική διαδικασία με εκατέρωθεν εξασφάλιση συνδρομής και δικαιωμάτων. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θεωρεί ότι στη συμφωνία διέλευσης πρέπει να υπάρχει διακεκριμένος χώρος για τον Νομό και τις τοπικές κοινωνίες, με τρόπο που να κατοχυρώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο της υπεύθυνης παρακολούθησης και συμμετοχής του Νομού στους σχεδιασμούς του έργου. Η συγκρότηση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας απαιτεί μια θαρραλέα αναθεώρηση του θεσμικού και λειτουργικού περιβάλλοντος διαχείρισης μιας μεγάλης τεχνολογικής κρίσης, όπως απαιτεί και μία σημαντική ενίσχυση του ειδικού προσωπικού της Νομαρχίας», συμπληρώνει.

Ερωτηθείς σχετικά για το προσωπικό του όραμα όσον αφορά το νομό Έβρου ο κ. Ζαμπουνίδης απαριθμεί τις δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούν «τον τουρισμό, την αξιοποίηση της διασυνοριακότητας, τη γεωργία, τις βιολογικές καλλιέργειες, τους νέους αγρότες, την κτηνοτροφία, τη βελτίωση των υποδομών, και το κυριότερο την προστασία της ποιότητας ζωής και το περιβάλλον».

Αλέξανδρος Μητάκης