Skip to main content

Νίμιτς: Αν οι Πρέσπες ναυαγήσουν, θα χρειαστούμε άλλα 25 χρόνια

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ τόνισε σε συνέντευξή του πως αν δεν εγκριθεί η συμφωνία, δεν διαβλέπει άλλη λύση βραχυπρόθεσμα.

Έκκληση στους κατοίκους των Σκοπίων να αποδεχθούν τη συμφωνία των Πρεσπών απηύθυνε ο Μάθιου Νίμιτς, τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στη γείτονα χώρα.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σε συνέντευξή του στο «Balkaninsight» τόνισε σε όσους εναντιώνονται στη συμφωνία από την πΓΔΜ και ιδίως από την αντιπολίτευση της γείτονα πως είναι παράλογο να περιμένουν καλύτερη συμφωνία στο μέλλον.

«Τους απαντώ: Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται τότε η ΕΕ, αν θέλουν να εντάξουν ένα νέο μέλος, δεν ξέρετε τι θα συμβεί στο ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα γίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά ο Νίμιτς.

Πρόσθεσε δε πως αν η πΓΔΜ απορρίψει τη συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου ή στη Βουλή μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμα 25 χρόνια έως ότου να υπάρξει νέα ευκαιρία για επίλυση του ονοματολογικού.

«Εάν δεν εγκριθεί, δεν διαβλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα […] Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να πετύχουμε αυτήν την λύση και ενδέχεται να απαιτηθούν άλλα 25» εάν απορριφθεί, είπε ο βετεράνος διπλωμάτης.

Ο Νίμιτς υποστήριξε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι «δίκαιη και έντιμη», καθώς ικανοποιεί τα κύρια συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Παράλληλα επεσήμανε πως στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ξέσπασε η κόντρα για το όνομα, η κυρίαρχη εντύπωση στα Σκόπια ήταν πως ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ τους.

Η Ελλάδα, πίστευε η σκοπιανή ηγεσία, σύντομα θα υποχωρούσε και η ένταση θα καταλάγιαζε, οδηγώντας σε αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό όνομά της.

Αντίθετα, ο ίδιος προειδοποιούσε πως η υπόθεση θα πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό ώστε να δρομολογηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της νεότευκτης τότε χώρας. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα αλλά μπορεί να πάνε και προς το χειρότερο» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.