Skip to main content

«Νιώσε Διαφορετικός» από σήμερα στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ

Μια ξεχωριστή βιωματική εκδήλωση στη ΔΕΘ με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις δυσκολίες των ατόμων με αναπηρίες

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με τους αποκλεισμούς και την περιθωριοποίηση την οποία υφίστανται τα άτομα με αναπηρία, ξεκινά σήμερα στο περίπτερο 12 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης η βιωματική δράση “Νιώσε Διαφορετικός” η οποία θα διαρκέσει για ένα ολόκληρο τετραήμερο, ως και την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου.

“Μέσα από τη δράση αυτή επιδιώκουμε να επικοινωνήσουμε στους πολίτες πως η αναπηρία δεν είναι μια κατάσταση κατώτερης ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και πως δεν είναι οι ατομικοί  περιορισμοί που προκαλούν το πρόβλημα στα άτομα με αναπηρία, αλλά η αποτυχία της κοινωνίας να τους διευκολύνει  να πάρουν τη θέση που τους ανήκει” αναφέρει η Συλβάνα Καρασαββίδου, κοινωνική Λειτουργός και πρόεδρος και επιστημονικά υπεύθυνη της κοινωνικής οργάνωσης «Μαζί για την οικογένεια και το παιδί».

Όπως εξηγεί η ίδια, η δράση αυτή απευθύνεται  κυρίως σε μαθητές δημοτικών σχολείων, που είναι και οι αυριανοί διαμορφωτές του κοινωνικού γίγνεσθαι, σε γυναίκες που βρίσκονται σε θέσεις και κέντρα λήψης αποφάσεων, σε  γυναίκες με κοινωνική παρουσία και δράση, αλλά και σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να πάρει μέρος στην εμπειρία αυτή.

“Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες, όπως μη βλέποντες, αυτιστικοί και άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν αλλά και θα βιώσουν έστω και για λίγα λεπτά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας πολίτης που κυκλοφορεί με αναπηρικό αμαξίδιο, που δεν βλέπει, αλλά και πώς βιώνει τον κόσμο ένα άτομο με αυτισμό” εξηγεί η κ. Καρασαββίδου.

Όλα αυτά θα συμβαίνουν, στο χώρο του περιπτέρου 12 της ΔΕΘ σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης, από τις 2 έως τις  5 Δεκεμβρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα (τελετή έναρξης σήμερα Δευτέρα στις 11 το πρωί).

Στο πλαίσιο της βιωματικής δράσης:
⦁    Θα εκτίθεται φωτογραφικό υλικό με πραγματικά εμπόδια που συναντούν οι συμπολίτες μας όταν π.χ. κυκλοφορούν με αναπηρικό αμαξίδιο, με το λευκό μπαστούνι οι μη βλέποντες, η μητέρα με το καρότσι κ.λπ.
⦁    Θα προβάλλονται βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από το Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «σινεμά διάβασες» με θέμα την αναπηρία και τον αποκλεισμό.
⦁     Θα υπάρχει δυνατότητα χρήσης αναπηρικού αμαξιδίου, όπως και λευκού μπαστουνιού σε προσομοίωση πεζοδρομίων με εμπόδια.
⦁    Θα υπάρχει χώρος όπου κάποιος με κλεισμένα μάτια θα πρέπει να ανακαλύψει το περιβάλλον π.χ. να καθίσει σε καρέκλα με τραπέζι και να αισθανθεί πώς είναι να μη βλέπεις.
⦁    Θα υπάρχουν βιωματικά παιχνίδια με θέμα «είμαστε διαφορετικοί και όμως ταιριάζουμε».
⦁    Τέλος σε κλειστό χώρο θα έχουν την ευκαιρία οι συμμετέχοντες να αισθανθούν τις δυσκολίες του αυτιστικού ατόμου  και να γνωρίσουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο, την εικόνα και τον ήχο, ώστε να το παρεξηγούν λιγότερο.
⦁    Το κλείσιμο περιλαμβάνει σύντομη συζήτηση και αποφόρτιση, κυρίως, για τα παιδιά. Παράλληλα, θα ζητείται από τους συνοδούς δασκάλους την επόμενη μέρα να δώσουν την ευκαιρία στο σχολείο για να συζητήσουν και πάλι με τους μαθητές την εμπειρία τους.
⦁    Σε διάφορα σημεία του χώρου θα βρίσκονται κουτιά με την ετικέτα: «Γράψε πως ένοιωσες».
⦁    Η δράση θα πλαισιώνεται από ειδικούς εθελοντές οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι να ενημερώνουν, να βοηθούν και να καθοδηγούν τους συμμετέχοντες.
⦁    Στο χώρο της εκδήλωσης επίσης θα διατίθεται έντυπο ενημερωτικό υλικό Φορέων της αναπηρίας.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν:

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και του Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η Περιφερειακή Διεύθυνση A΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας), η Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα», Κέντρο « Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και τέλος η Κοινωνική οργάνωση «Μαζί για την οικογένεια και το παιδί» που είχε και την ιδέα και την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτή.

“Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αν δεν υπήρχε η αμέριστη υποστήριξη της ΔΕΘ αλλά και η ουσιαστική βοήθεια των χορηγών και εθελοντών” επισημαίνει η κ. Καρασαββίδου.