Skip to main content

Νιόβη Παυλίδου: Διεθνείς παραβάτες όσοι δημιουργούν πρόβλημα στο ΑΠΘ

«Η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει ότι τα πανεπιστήμια χρειάζονται ισχυρή βοήθεια και υποστήριξη. Η παραβατικότητα έχει «χτυπήσει κόκκινο», είπε.

Για την ανομία, την παραβατικότητα και τον φόβο που επικρατεί στο ΑΠΘ, για την αξία των πανεπιστημιακών πτυχίων και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, για τη δημιουργία αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και για την μάχη που δίνει η ΝΔ να είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση μίλησε η Καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Νιόβη Παυλίδου, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis 95.5 και στον Δήμο Βαρδάκη.

«Η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει ότι τα πανεπιστήμια χρειάζονται ισχυρή βοήθεια και υποστήριξη. Η παραβατικότητα έχει «χτυπήσει κόκκινο». Όταν γίνονται συλλήψεις διαπιστώνουμε ότι αυτοί που δημιουργούν προβλήματα στο ΑΠΘ δεν είναι μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Είναι αλλοδαποί, διεθνείς παραβάτες», είπε η κ. Νιόβη Παυλίδου.

Υποστήριξε ότι «το άσυλο ως νόμος θα πρέπει να καταργηθεί. Πρέπει να αλλάξουμε τους θεσμούς μας, δεν υπάρχει τέτοιος νόμος πουθενά στον κόσμο, σε κανένα πανεπιστήμιο. Η εγκληματικότητα πρέπει να χτυπιέται από μέσα, άρα η κατάργηση του ασύλου είναι το πρώτο βήμα» και διευκρίνισε ότι «δεν αρκεί όμως αυτό, γιατί το φαινόμενο έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες, οπότε θα πρέπει να γίνει και ένα προσεκτικό επιχειρησιακό σχέδιο, σε συνεργασία με τους πρυτάνεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την πολιτική ηγεσία, τα κόμματα, όλη την Βουλή και την αστυνομία, που ξέρει να επιχειρεί. Όλοι μαζί να κάνουν ένα σχέδιο, ώστε να προστατέψουν τους πανεπιστημιακούς χώρους. Να φτιάξουν ένα σχέδιο με δείκτες, ώστε αν κάτι δεν πάει καλά να το μετατρέπουν άμεσα, για να δούμε λίγο φως».

Μιλώντας για την αξία των πανεπιστημιακών τίτλων η κ. Νιόβη Παυλίδου επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση με την αγορά εργασίας, ώστε τα πτυχία να έχουν πραγματική αξία και να μην αποτελούν απλώς «ένα χαρτί». «Είναι μια παθογένεια της ελληνικής εκπαίδευσης, που την εκμεταλλεύτηκε το πολιτικό μας σύστημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Φταίμε ως πολίτες, όταν για τα παιδιά μας θέλουμε μόνο ένα χαρτί, για να διοριστούν στο δημόσιο. Πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα του τόπου κι όταν θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα θα πρέπει να εκπαιδεύουμε τους νέους μας, να τους δίνουμε πτυχία που θα βοηθούν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της κοινωνίας».

Όπως σημείωσε η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, «αυτό δεν γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Πρέπει τα προγράμματα σπουδών να συνδεθούν με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τις κοινωνικές ανάγκες. Λόγω της αυτονομίας του πανεπιστημίου, που την αντιλαμβανόμαστε λάθος, δεν φέρνουμε ανεξάρτητες αρχές να αξιολογήσουν σωστά τα προγράμματά μας και μετά να φροντίσουμε να υποχρεώσουμε το εκπαιδευτικό προσωπικό να εφαρμόσει τις παρατηρήσεις που κάνουν οι ανεξάρτητες αρχές. Γιατί έγινε πολλές φορές αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών, αλλά δεν ακολούθησε η φάση του να δούμε αν τίποτα από όλα αυτά εφαρμόστηκε».

«Εκτός των άλλων σπουδές σημαίνει σύνδεση με την αγορά εργασίας», πρόσθεσε η κ. Παυλίδου και υπογράμμισε ότι «οι καλύτεροι φοιτητές θα φύγουν στο εξωτερικό. Εκεί θα χρησιμοποιηθούν οι καλύτεροι των καλύτερων. Να μην ξεχνάμε ότι φεύγουν οι καλύτεροι φοιτητές μας, ότι πετυχαίνουν οι ακόμη καλύτεροι, ενώ η ελληνική κοινωνία δαπανά πολλά για την δωρεάν παιδεία. Άρα το σύστημα μας χρειάζεται πολύ ρετουσάρισμα και πολύ αξιολόγηση και στήσιμο από την αρχή για να μπορεί να αποδίδει σωστά».

Για το Δημόσιο είπε ότι «θα αξιολογηθεί σε δομές και προσωπικό, γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις που ορισμένοι βρίσκονται σε τομείς του δημοσίου που δεν μπορούν να παράγουν και δεν μπορεί κανείς να τους δώσει την δυνατότητα της μετακίνησης σε έναν άλλο τομέα που θα είναι χρήσιμοι. Άρα στο Δημόσιο δεν θα χρειαστούν πολλές προσλήψεις, αλλά στοχευμένες προσλήψεις όπως προτάσσει η ΝΔ, όπως για παράδειγμα στα σώματα ασφαλείας, στον τομέα της υγείας και στην ειδική αγωγή».

Σημείωσε ακόμη ότι αυτό που θα μας σώσει ως χώρα είναι οι καλές θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, που περιλαμβάνει μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, προσέλκυση νέων επενδύσεων και στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι είναι μία απαράδεκτη συμφωνία που θέτει ζητήματα «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας» και σημείωσε ότι «η ΝΔ ως κυβέρνηση θα αλλάξει τη συμφωνία. Δεν θα εγκαταλείψει το ζήτημα, λέγοντας ότι είναι μια διεθνής συμφωνία που υπογράφηκε και δεν μπορεί να αλλάξει. Είναι πολύ δύσκολο πιθανά να αλλάξει , αλλά όχι ότι δεν μπορεί να αλλάξει».

Τέλος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή προέχει ο αγώνας για αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές, ώστε να μπορέσει να σχηματίσει μια ισχυρή κυβέρνηση.