Skip to main content

Νιόβη Παυλίδου: «Κλεισθένης» και διάλυση της αυτοδιοίκησης

Μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου, ανεξάρτητες «κοινοτικές/ διαμερισματικές» παρατάξεις και χιλιάδες υποψήφιοι, διαγκωνίζονται για μια θέση στον ήλιο.

Της Νιόβης Παυλίδου*

Καλή η απλή αναλογική, αλλά δεν βρισκόμαστε στην εποχή της ρομαντικής  αμεσοδημοκρατίας. Η μακρόχρονη εμπειρία δημοκρατικής διακυβέρνησης μάς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι συστήματα ενισχυμένης αντιπροσώπευσης της πλειοψηφούσας παράταξης λειτουργούν εξ ίσου δημοκρατικά και πολύ πιο αποτελεσματικά στις σύνθετες σύγχρονες κοινωνίες.

Για αυτό, δεν ήταν ούτε επιπόλαιο, ούτε τυχαίο, το αίτημα της αυτοδιοίκησης, α' και β' βαθμού, προς την κυβέρνηση, να επιφέρει μεν ουσιαστικές διορθώσεις στον «Καλλικράτη», αλλά να μην καταλήξει σε ένα χαοτικό εκλογικό σύστημα κατακερματισμού ανθρώπινων πόρων και αρμοδιοτήτων στις τοπικές κοινωνίες. Κι όμως η κυβέρνηση, δια του «Κλεισθένη», προτίμησε την ακυβερνησία, από μια διακυβέρνηση που δεν εξυπηρετούσε το μικροκομματικό της συμφέρον.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη πληρώνουμε το τίμημα της «απλής αναλογικής» στην ακραία της εκδοχή. Δεκάδες μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου, ανεξάρτητες «κοινοτικές/ διαμερισματικές» παρατάξεις και χιλιάδες υποψήφιοι, διαγκωνίζονται για μια θέση στον ήλιο της δημοσιότητας. Οι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στις προγραμματικές τους θέσεις λιγοστές. Οι προσωπικές φιλοδοξίες όμως αχειραγώγητες. Φίλοι ζωής, δεσμοί συγγενικοί, σχέσεις χρόνων σε δοκιμασία. Ίσως φαντάζει θετικό να επιθυμούν πολλοί πολίτες να αναμειχθούν στα κοινά, να φροντίσουν την ποιότητα ζωής τους. Αλλά οι διαφορετικές αντιλήψεις για την διοίκηση ενός δήμου, από όποια οπτική και να τις εξετάσουμε,  δεν  δικαιολογούν παραταξιακά σχήματα περισσότερα από τα δάχτυλα του ενός χεριού. Στην πόλη μας εξαντλήσαμε δάχτυλα σε χέρια και πόδια!

Περιμέναμε υπομονετικά και με αγωνία την συγχώνευση πολλών συνδυασμών πάνω στο νήμα. Οι επί κεφαλής όμως δεν  μπόρεσαν να δώσουν λύσεις. Πώς να εμπιστευτούμε ότι θα συνεργαστούν αρμονικά μετά τις εκλογές για την  επίλυση των προβλημάτων της πόλης; Πώς θα πορευτεί ένα δημοτικό συμβούλιο με υπερβολικό αριθμό μεμονωμένων συμβούλων, που θα κραδαίνουν τη ρομφαία της «λαϊκής εντολής»,  ακόμη και όταν αυτή δεν ξεπερνά τα όρια της «γειτονιάς τους»;  Σκόρπιοι αρχηγοί, χωρίς λαό, χωρίς πυξίδα και αντοχές μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις.

Δυστυχώς η ευθύνη πέφτει στις πλάτες μας αγαπητοί συμπολίτες. Τώρα πρέπει να  συμμαζέψουμε εμείς όσα δεν μπόρεσαν οι ιθύνοντες και να εξασφαλίσουμε την κυβερνησιμότητα στο δήμο και τις γειτονιές μας. Καλοί οι διάσπαρτοι φίλοι μας, αγαπητοί οι συνάδελφοι και συγγενείς μας,  αλλά προέχει η  ορθή διοίκηση του δημόσιου χώρου. Να επιλέξουμε τους ικανούς. Να οδηγήσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα σε λίγους βιώσιμους συνδυασμούς και να ακυρώσουμε κάθε ατέρμονη  διαμάχη εξουσιομανίας. Η δεύτερη πόλη της χώρας αξίζει να έχει ισχυρό δήμαρχο και αξιόμαχη αντιπολίτευση. Τα χρόνια φεύγουν γρήγορα, να μείνει στην πόλη μας αξιόλογο έργο.

Ευτυχώς, παρ' όλες τις δυσκολίες του εκλογικού νόμου, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναδεικνύεται ένας ισχυρός πόλος, που εγγυάται συνέχεια και σταθερότητα διακυβέρνησης, σε μια περίοδο κρίσιμη για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Κυριακή κοντή γιορτή. Καλό βόλι!

*Η Νιόβη Παυλίδου είναι Καθηγήτρια ΑΠΘ, Μέλος Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.