Skip to main content

Το μπαλάκι στον Ερντογάν από το τουρκικό ΣτΕ για την Αγιά Σοφιά

Από Προεδρικό Διάταγμα που θα υπογράψει ο Ταγίπ Ερντογάν θα εξαρτηθεί η μετατροπή ή όχι της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί.

Με διαδικασίες εξπρές συνεδρίασε το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας για το αν η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμί.

Στο δικαστήριο προσέφυγαν δύο ΜΚΟ που αιτήθηκαν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας δεν θέλησε ουσιαστικά να εμπλακεί στο πολιτικό παιχνίδι, που στήνει ο Ερντογάν γύρω από την Αγία Σοφία, αλλά ούτε να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το τουρκικό ΣτΕ απεφάνθη ότι το διάταγμα του 1934 με το οποίο μετετράπη η Αγία Σοφία σε μουσείο ήταν σύννομο. Ωστόσο στην απόφασή του σπεύδει να επισημάνει ότι για την αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος αρκεί ένα νέο προεδρικό διάταγμα.

Οι τουρκικές δικαστικές αρχές πετούν ως εκ τούτου λοιπόν το μπαλάκι στον Τούρκο πρόεδρο, που θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του μετατρέποντας το μνημείο αυτό της παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμί ή θα θελήσει να κρατήσει το ενδεχόμενο αυτό ως «όπλο» έως τις επόμενες εκλογές. Θα πρέπει δε να ζυγίσει σε κάθε περίπτωση και τις διεθνείς αντιδράσεις και ειδικά την αντίδραση των ΗΠΑ, που έχουν καλέσει την Άγκυρα να σεβαστεί το σημερινό καθεστώς της Αγίας Σοφίας.