Skip to main content

Νιβιάστα: Ήρθαν… νύφες στα Άνω Πορόια και έφτιαξαν Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό

Είναι έτοιμες να ξεναγήσουν τον επισκέπτη στο σήμερα, αλλά και στο χθες της περιοχής, μέσα από την αναβίωση τοπικών εθίμων, όπως ο βλάχικος γάμος

Γνώρισαν τα Άνω Πορόια ως… νύφες και τα αγάπησαν. Έτσι, αποφάσισαν να κάνουν κάτι για να αναδείξουν τον τόπο αυτό, επιστρατεύοντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Έξι νέες γυναίκες δημιούργησαν πριν από λίγο καιρό τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Όρου Μπέλες «Νιβιάστα», που σημαίνει στα βλάχικα… νύφη και είναι έτοιμες να πάρουν τον επισκέπτη από το χέρι και να τον ξεναγήσουν όχι μόνο στα όμορφα τοπία του βουνού και της λίμνης Κερκίνης, αλλά και στο παρελθόν της περιοχής, μέσα από την αναβίωση τοπικών εθίμων, όπως ο βλάχικος γάμος, η τέχνη της υφαντικής και πολλές ακόμα δράσεις που σχεδιάζουν.

Τα μέλη του συνεταιρισμού έχουν ήδη βρει τον χώρο, με θέα τη λίμνη Κερκίνη, που θα στεγάσει τα σχέδιά τους και τον ετοιμάζουν αυτή την περίοδο ώστε σύντομα να είναι έτοιμες να υποδέχονται εκεί κόσμο και να διοργανώνουν γευσιγνωσίες με τοπικά εδέσματα. Μάλιστα, ο χώρος αυτός θα φιλοξενεί και εργαστήριο όπου θα δημιουργούνται οι τοπικές λιχουδιές, με έμφαση τις πίτες, αλλά και τα ζυμαρικά από βουβαλίσιο γάλα. Σε επόμενη φάση δε θα μπορεί να γίνεται και τυποποίηση παραδοσιακών τροφίμων βασισμένων σε τοπικές συνταγές, που θα είναι εμπνευσμένες από όλες τις κουζίνες της περιοχής, από τη βλάχικη μέχρι την ποντιακή και τη θρακιώτικη.

Εκεί θα εγκατασταθεί και ένας παραδοσιακός αργαλειός, ώστε στο επόμενο διάστημα να διοργανωθούν σεμινάρια και μαθήματα υφαντικής για όσους θέλουν να μυηθούν στα μυστικά της παραδοσιακής αυτής τέχνης.

Στα επόμενα πλάνα είναι και η δημιουργία ενός ξενώνα μέσα στα Άνω Πορόια με την αξιοποίηση του προγράμματος Leader, ώστε ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Όρου Μπέλες «Νιβιάστα» να είναι σε θέση να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο δραστηριοτήτων και διαμονής στους επισκέπτες.

Πικ νικ και περιηγήσεις με άλογα

Οι έξι γυναίκες έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασμό τους με τη διοργάνωση πικ νικ και πεζοποριών στο όρος Μπέλες, αλλά και στη λίμνη Κερκίνη, σε συνεργασία και με εξωτερικούς συνεργάτες, που είναι ο καθένας εξειδικευμένος στον κλάδο του, αλλά και με δράσεις όπως η παρατήρηση πουλιών. Μάλιστα, μια από τις ιδιαίτερες υπηρεσίες τους θα είναι η έφιππη περιήγηση στην περιοχή, σε συνεργασία με τον Νίκο Βαρκά, που ασχολείται με τα άλογα τα τελευταία 25 χρόνια.

«Είμαστε μια παρέα γυναικών που βρεθήκαμε εδώ ως νύφες και αγαπήσαμε τον τόπο. Ψαχνόμασταν να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας και να αναδείξουμε τις ομορφιές του, προσφέροντας στον επισκέπτη κάτι διαφορετικό, αλλά και σε εμάς την ευκαιρία να είμαστε δημιουργικές και ενεργές» λέει στη Voria η Άννα Παπάνα, που είχε και την αρχική πρωτοβουλία, πάνω σε μια ιδέα της Χρύσας Γρηγορίου, επίσης μέλους του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού. «Έχουμε στο μυαλό μας μια σειρά από δρώμενα και εκδηλώσεις, αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, όπως ο βλάχικος γάμος, τον οποίο θα μπορούν να παρακολουθούν οι επισκέπτες, αλλά και γαστρονομικών εθίμων που χαρακτηρίζουν τον τόπο αυτό» εξηγεί η Άννα Παπάνα.

Από την πλευρά της η Χρύσα Γρηγορίου σημειώνει πως η περιοχή έχει μια πλούσια παράδοση και ένα φυσικό κάλλος που οι έξι γυναίκες θέλουν να μοιραστούν με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, μαζί και με γαστρονομικές προτάσεις που δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. «Τα προϊόντα του συνεταιρισμού θα είναι όλα φτιαγμένα με ντόπιες πρώτες ύλες και οι γευσιγνωσίες που θα διοργανώνονται θα είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό» σημειώνει.

Τα Άνω Πορόια ξεχωρίζουν για τη γραφικότητά τους και το φυσικό κάλλος που τα περιβάλλει, αφού είναι χτισμένα στους πρόποδες του όρους Μπέλες και αγναντεύουν τη λίμνη Κερκίνη, ενώ διακρίνονταν ανέκαθεν για την πολυπολιτισμικότητά τους, αφού έγιναν τόπος Βλάχων και στη συνέχεια Μικρασιατών προσφύγων, αλλά και Θρακιωτών.