Skip to main content

Noυί: Επιμένει η πρόκληση των κόκκινων δανείων για τις τράπεζες

Τι απάντησε η επικεφαλής του μηχανισμού εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε επιστολή της ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή

Σημαντικές προκλήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, παρά την αισθητή ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους, όπως επισημαίνει η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του μηχανισμού εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε απαντητική επιστολή προς την Ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή.

Οι τέσσερις τράπεζες εμφάνιζαν κατά μέσο όρο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 ύψους 17,1% τον Δεκέμβριο του 2017. Ωστόσο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να κινείται κοντά στο 50% του συνόλου, όπως αναφέρει η κ. Νουί και θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες να τα μειώσουν.

«Όπως η ΕΚΤ έχει τονίσει σε πολλές περιστάσεις, είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη καθώς και τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων ελληνικών σημαντικών ιδρυμάτων να κάνουν ταχεία πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των NPEs, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν ανακοινώσει στην ΕΚΤ. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επιβλέπει πολύ στενά τις σχετικές προσπάθειές τους» αναφέρει η κ. Νουί στην απάντησή της, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. «Επιπλέον, επιτόπιοι έλεγχοι με επίκεντρο τη διαχείριση των NPE στα ιδρύματα αυτά έγιναν το 2017 ή είναι σε εξέλιξη σήμερα» προσθέτει.

Η Νουί υπενθυμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν στα ίδια τεστ αντοχής με τις άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης που περιλαμβάνονται στο πανευρωπαϊκό stress test για το 2018 υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, αλλά το χρονοδιάγραμμα θα επιταχυνθεί και τα αποτελέσματά της αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάιο, πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα προσαρμογής.

«Όσον αφορά στο διαθέσιμο ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα σας προτείναμε να θέσετε το θέμα αυτό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας» καταλήγει στην επιστολή της.