Skip to main content

ΝΟΗΣΙΣ: Δέχθηκε πλήγμα από την πανδημία αλλά δεν το βάζει κάτω

To Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ δέχθηκε σημαντική μείωση στα έσοδά του, ωστόσο η διοίκηση προχωρά σε νέους σχεδιασμούς.

Σημαντικό πλήγμα στις δράσεις του και κατά συνέπεια και στα έσοδά του δέχθηκε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, εξ αιτίας της πανδημίας. Παρόλα αυτά η διοίκηση του Κέντρου κάνει νέους σχεδιασμούς, βραχυπρόθεσμους, προσαρμοσμένους στα προσωρινά περιοριστικά δεδομένα, αλλά και μεσοπρόθεσμους, αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Οι περιορισμοί οι οποίοι επιβλήθηκαν από τον Φεβρουάριο και μετά εξ αιτίας του covid-19 είχαν σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του ΝΟΗΣΙΣ. Ήδη, σύμφωνα με τον Ανδρέα Οικονόμου, αναπληρωτή καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ και ταμία του Κέντρου, το πρώτο εξάμηνο του 2020 υπήρξε απόκλιση κατά 35% στην υλοποίηση του προϋπολογισμού η οποία στο τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει και το 70%. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύνολο του εγκεκριμένου από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προϋπολογισμού έτους 2020, ανέρχεται στα 2,26 εκατ ευρώ.
Όσον αφορά τα έσοδα, το πρώτο εξάμηνο του 2020 εμφανίζουν απόκλιση της τάξης του -41%, από 410.000 το πρώτο εξάμηνο του 2019, σε μόλις 240.000 την αντίστοιχη φετινή περίοδο.

Περικοπές και αλλαγές στο πρόγραμμα

Δεδομένης της συνεχιζόμενης απειλής του covid-19 η διοίκηση του ΝΟΗΣΙΣ εκτιμά ότι η πορεία υλοποίησης των δράσεων και δραστηριοτήτων του Κέντρου θα περιοριστεί σημαντικά και κατά την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΝΟΗΣΙΣ Θανάση Κοντονικολάου το τμήμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απασχολεί και το μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων ορισμένου χρόνου θα υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που δεν θα είναι πολυπληθή και θα έχουν περιορισμένη συμμετοχή, με μικρό αριθμό ατόμων όπως επιβάλλουν τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτιμάται ότι οι επισκέψεις των μεμονωμένων επισκεπτών και των σχολικών ομάδων θα μειωθούν κατά 40%. Παράλληλα, το Κέντρο αναζητά χορηγίες και χρηματοδότηση προκειμένου να συνεχίσει τις επισκέψεις στα σχολεία με εκπαιδευτικά προγράμματα συμβατά με τον οδηγό σπουδών.
Επιπλέον, οι χώροι προβολών του Κέντρου θα δέχονται μέγιστο αριθμό ατόμων σε ποσοστό 40% της χωρητικότητάς τους. Οι περιοδικές Εκθέσεις του ΝΟΗΣΙΣ, η έκθεση ΙΔΕΑ και η Έκθεση Τέχνη της σκιάς, έχουν ήδη υποστεί σημαντική απώλεια εσόδων και αναμένεται πάγωμα της διάθεσής τους σε διεθνείς προορισμούς μέχρι το τέλος του 2021.

Οι νέοι σχεδιασμοί

Παρά, όμως, τις αντιξοότητες, το ΝΟΗΣΙΣ προχωρά σε εργασίες διαμόρφωσης των χώρων του, του νέου καταστήματος ενθυμημάτων και στην αναβάθμιση του Πλανητάριου, με νέας τεχνολογίας προβολικά συστήματα. Παράλληλα, προετοιμάζει χώρο αφιερωμένο στη διαστημική τεχνολογία και στην αστροφυσική. Επίσης, αξιοποιώντας επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα εμπλουτίζει τη VR τεχνολογία και διαδραστική πλατφόρμα 4d κίνησης και εικόνας, και εισάγει νέες ψηφιακές παραγωγές στο Πλανητάριο και στο διαδίκτυο.

Στόχος της διοίκησης του Κέντρου είναι η αύξηση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων με νέα εικονικά εργαστήρια φυσικής και χημείας, εικονικές περιηγήσεις και παραγωγές ζωντανών παρουσιάσεων με πειράματα και έξυπνες εφαρμογές που ολοκληρώνονται στα μέσα του 2021.

Επίσης, το ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζει το πρόγραμμα «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» ως κεντρικός συντονιστής του υπουργείου Παιδείας με συμμετοχή σε δράσεις και έργα του συνόλου των ΕΠΑΛ της χώρας, όπως επίσης και το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων.

Η αναζήτηση πόρων

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου ο οποίος είναι και εκπρόσωπος του δήμου Θέρμης στο δ.σ. του ΝΟΗΣΙΣ, “το Κέντρο έχει ήδη υποβάλλει έκτακτο αίτημα χρηματοδότησης στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις βασικές ανάγκες της λειτουργίας και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων ύψους 600.000 ευρώ. Ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων και των συνθηκών θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας και κεφάλαιο γνώσης από το Κέντρο. Παράλληλα, το ΝΟΗΣΙΣ έχει υποβάλλει πρόταση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού εργαστηρίου καινοτομίας και εφευρετικότητας. Επίσης, αναζητούμε χορηγούς για τις δράσεις του Κέντρου και έχουμε εξασφαλίσει μικρές χορηγίες για την παραγωγή διαδικτυακών δραστηριοτήτων και βίντεο. Παράλληλα, το ΝΟΗΣΙΣ επιδιώκει να αυξήσει το μέγεθος οργάνωσης μικρών συνεδρίων και σεμιναρίων προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα και διεθνείς συνεργασίες, συμμετέχοντας σε δίκτυα εταίρων και στο διοικητικό συμβούλιο του ECSITE και της ICOM”.